Suicidul și sărbătorile
Se apropie Crăciunul. Prilej de bucurie pentru mulți. Călătorii. Cadouri. Vizite la rude. Poze pe Facebook/instagram. Luminițe. Zăpadă. Pe fondul aparentei fericiri a celorlalți, pentru cei care sunt tentați de gânduri suicidare sărbătoarea aceasta poate însemna trecerea la actul de a-și lua viața. Contrastul izbitor dintre veselia celorlalți și starea lor disperată, deznădăjduită, este prea greu de suportat.
De aceea, dacă aveți intenții suicidare sau sunteți în apropierea cuiva care cochetează cu intenția curmării vieții, am socotit că vă vor fi utile aceste cuvinte.
Așa cum, de-a lungul vieții, majoritatea oamenilor trece prin depresie de câteva ori, orice ființă umană, de la naștere și până la moarte parcurge un lanț de „crize care se intercalează cu ciclurile vieții” (Ericson).
Când suntem predispuși la suicid?
-în situații ce implică pierderea. Când pierdem ceva/pe cineva important pentru noi. Separare, divorț. Pierderea stimei de sine. Pierderea funcționalității normale, de pildă atunci când ne îmbolnăvim. Pierderea locului de muncă
-când apar schimbări în viața noastră: ne căsătorim și nu ne merge bine, ni se naște un copil (nedorit sau a cărui venire în lume nu o știm gestiona), când ne schimbăm locul de muncă
-atunci când avem probleme cu cei dragi nouă: conflicte, abuzuri, relații nefericite (unii spun că este cea mai frecvent întâlnită cauză a comiterii suicidului la femei, atunci când ele sunt nefericite în dragoste)
-evenimente traumatice și felul în care noi le percepem, suportul celorlalți în astfel de clipe. Moartea partenerului, divorțul, separarea conjugală, detenția, moartea unui membru al familiei, boală: acestea sunt socotite de unii psihologi drept cele mai riscante suicidar momente din viață.
Sunt într-o situație de criză suicidară. Ce să fac?
-contactați un medic psihiatru, cereți internarea, solicitați să faceți psihoterapie urgent, apelați la o linie verde de prevenție a suicidului, linie care vă poate asista non-stop!
-comunicați sincer și deschis cu terapeutul dvs intenția de a vă ucide! Puteți stabili, împreună cu psihoterapeutul, amânarea suicidului până la data la care sunteți convinși, indubital, că sinuciderea este ceea ce vă doriți, este soluția pentru probelemele dvs existențiale și nu mai întrevedeți o altă cale!
-analizarea problemelor de viață, căutarea unei speranțe. În momente de criză, nu vedem decât partea întunecată a vieții noastre. Suntem disperați. Nimic bun nu se arată la orizontul existenței noastre. Dar chiar așa este? Oare nu mai este nimic bun sau nu îl mai vedem noi?
-apelarea la familie sau la cercul de prieteni. În cazul în care avem o familie suportivă sau un grup de prieteni care ne iubesc necondiționat, a le spune prin ce trecem lăuntric ne poate ajuta enorm!
-ascunderea mijloacelor pe care le-am putea folosi în scopul de a ne omorî. Aruncăm cuțitele, sforile, le dăm altora să ne administreze medicamentele potențial vătămătoare, alcoolul, drogurile!
-solicităm consult psihiatric de urgență sau mergem direct la serviciul de gardă, „Urgențe”, al spitalului de psihiatrie din zonă, la orice oră din zi și din noapte ne simțim în pericol!
-ne cultivăm deprinderi sănătoase: plimbări, sport, teatru, cinematograf
Cum puterm ajuta un prieten, un membru al familiei sau un pacient să-și potolească impulsurile suicidare?
–discutăm cu persoana în cauză deschis: „-Dorești să te sinucizi?”. „-De când ai astfel de gânduri?”. „-Te-ai gândit la vreun plan de a-ți lua viața?”. „-Ai mai avut astfel de tentative?”. „-Cineva din familia ta s-a sinucis?”
-evităm judecățile sau sfaturile cu intenție moralizatoare: „viața este frumoasă, merită trăită!”. „-Sinuciderea e mare păcat!” Nu. Astfel de cuvinte, în momente de criză suicidară, au exact efectul contrar. Îl împing pe celălalt în groapă.
-căutăm să aflăm care sunt problemele pentru care acea persoană dorește să își curme viața și explorăm, împreună cu ea, diverse modalități prin care și le poate rezolva/accepta
-includem în lista de suport și alți specialiști sau oameni de încredere, cu înțelepciune
-dacă suntem psihoterapeut, programăm ședințele mai frecvent și oferim, eventual, o carte de vizită, cu numărul nostru de telefon sau cu adresa de mail unde putem fi contactați când pacientul simte că nu mai poate
-nu ne considerăm responsabili pentru comportamentul suicidar al pacientului
-dacă suntem într-o relație amoroasă cu o persoană care spune că dorește să se sinucidă, îi prezentăm posibilitățile de a-și gestiona problema, dar nu ne lăsăm șantajați emoțional: „-Dacă mă părăsești, mă omor!”
Sunt unul dintre psihiatrii care se opun forțării cuiva să-și trăiască viața cu orice preț, dacă persoana respectivă simte că a sa condiție medicală, fizică sau psihică, este sub demnitatea pe care o poate îndura. Dar, deasemenea, cred că sunt clipe în viață când mintea noastră este tulbure și doar un mic ajutor, din partea cuiva bine intenționat, ne poate limpezi trăirile. De aceea, împreună cu toți colegii mei psihiatri și psihoterapeuți, îți sunt alături, orice ai simți, orice ai trăi, orice ai experimenta în viața ta! Apelează la noi cu încredere dacă ești copleșit de gândul de a-ți lua viața!
Sărbători cu viață din belșug, tuturor!
În cadrul centrului RMN Diagnostica SIbiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.
Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro