Bursita poate fi diagnosticata si tratata la RMN Diagnostica

Articol Ortopedie

Bursele sunt săculeţi mici care sunt situaţi în tot corpul, inclusiv în jurul umărului, cotului, şoldului, genunchiului şi călcâiului. Ele conţin o cantitate mică de lichid şi sunt poziţionate între oasele şi ţesuturile moi, cu rol de a ajuta la reducerea frecării.
Există 160 de astfel de burse în organismul uman. Bursele se găsesc, în majoritatea lor, la nivelul articulaţiilor, înăuntrul sau în exteriorul acestora, între tendoane, muşchi, oase şi piele, înlesnind o alunecare uşoară între ele.

Bursele majore sunt localizate adiacent de tendoanele celor mai mari articulaţii: umăr, şold, genunchi, cot. Ele sunt şi cel mai des afectate.

Bursita este o inflamație acută sau cronică a bursei seroase. Aceasta poate afecta pe oricine, dar cu predilecţie pe cei ce efectuează acţiuni repetitive în viaţa de zi cu zi. Astfel, sportivii, muncitorii din fabrici, grădinarii, persoanele care stau mult timp pe genunchi, coate etc. sunt predispuşi la această afecţiune.

Bursita are drept cauză trauma, suprasolicitarea cronică, artrita inflamatorie (ex. guta, poliaetita reumatoidă) sau infecția acută sau cronică (ex. bacterii piogene, mai ales Staphylococcus aureus).

Infecția este cel mai frecvent întâlnită la nivelul burselor olecraniene și parapatelare. Bursita acută poate să apară după exerciții neobișnuite sau întinderi și determină, de obicei, acumulare de lichid. Bursita cronică poate fi consecința atacurilor de bursită anterioare sau traumelor repetate. Peretele bursei este îngroșat, cu proliferarea sinovialei proprii, aderente, formare de vilozități și depozite cretoase. Bursita produce uneori inflamația articulației cu care comunică.

Principalele cauze ale bursite:
– suprasolicitare
– mişcări repetate
– presiune îndelungată în zona respectivă
– traumatisme
– îmbătrânirea şi degenerarea bursei
– infecţii locale sau care apar în urma unor afecţiuni (cum este artrita reumatoidă).

Simptomele includ durere, mai ales la mișcare, edem și sensibilitate locală.
Bursita acută produce durere accentuată de mișcare și sensibilitate locală. Edemul local, uneori însoțit și de alte semne ale inflamației, este frecvent dacă bursa este superficială (bursa prepatelară sau olecraniană). Bursita indusă de cristale sau de infecția bacteriană se prezintă cu eritem, durere și creșterea temperaturii locale.

Bursita cronică poate dura mai multe luni și poate avea multiple recurențe. Dacă inflamația situată lângă o articulație persistă, pacientul poate prezenta fibroza articulației cu limitarea mișcărilor acesteia.

Examenul fizic evidenţiază: durere la palparea zonei şi la folosirea articulaţiei respective, umflarea bursei, roşeaţă şi căldură locală.
Istoricul bolii: este important ca pacientul să îi explice medicului detaliat în ce constă activitatea sa zilnică. În cazul în care există dubii în legătură cu diagnosticul sau există suspiciuni legate de alte afecţiuni, se mai pot efectua radiografii, examen RMN, ecografii şi cea mai sigură metodă: aspiraţia unei cantităţi din lichidul bursei, ce funcţionează şi ca test diagnostic, dar şi ca tratament.

Cum poţi să previi bursita
– exerciţii de întărire a musculaturii adiacente bursei afectate sau a zonelor ce sunt supuse activităţilor repetate şi presiunilor mari, îndelungate
– exerciţii de creştere a mobilităţii articulare
– protejarea zonelor suprasolicitate (de exemplu, folosirea unor perne, dacă trebuie să stai mult timp în genunchi)
– repaus din activităţi ce predispun la formarea de bursite.

Bursita poate fi ameliorată prin schimbări în activitatea de zi cu zi şi eventual cu medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofen. În cazul în care inflamaţia şi durerea nu răspund la aceste măsuri, medicul poate recomanda îndepărtarea lichidului prin injectarea de corticosteroizi în bursă.

Medicaţia steroidă este un medicament anti-inflamator mai puternic decât medicamentele care pot fi luate pe cale orală. Preparatele injectabile corticosteroide funcţionează de obicei bine pentru a calma durerea, edemul şi inflamaţia.

Cu toate că o intervenţie chirurgicală este rareori necesară pentru o bursită, în cazul în care o bursă devine inflamată, o operaţie pentru a se evacua lichidul din bursă poate fi necesară. În plus, în cazul în care după diverse tratamente nechirurgicale rezultatele s-au lăsat aşteptate, medicul poate recomanda îndepărtarea bursei pe cale chirurgicală.

Îndepărtarea (excizia) bursei se poate face cu ajutorul unei incizii standard (procedura deschisă) sau ca o procedură artroscopică cu incizii mici.

Medicul curant va discuta cu pacientul despre cea mai buna metodă pentru nevoile sale medicale.

În cadrul policlinicilor RMN Diagnostica Brașov și Sibiu, pacienții pot beneficia de consultații și investigații de specialitate ORTOPEDIE- TRAUMATOLOGIE, atât în sistem privat, cât și în contract CAS.
Pentru mai multe informații despre centrele noastre, accesați secțiunile site-ului, dedicate fiecărui oraș în care activăm.

Avem o singură viață. Să avem grijă de ea!</>