Ecografii tiroidiene la RMN Diagnostica

Ecografii tiroidiene la RMN Diagnostica

Articol Ecografie, Endocrinologie

Tiroida este un organ impar și median, situat în regiunea anterioară și inferioară a gâtului, înainte și pe laturile conductului laringo-traheal. Are forma literei H, fiind formată din doi lobi dispuși vertical, legați între ei printr-un istm.

Cu alte cuvinte, tiroida este o glandă aflată la nivelul gâtului, fiind foarte importantă pentru funcționarea normală a organismului. Ea este implicată în toate metabolismele și comunică cu celelalte glande, influențând, în mod direct și indirect, activitatea altor organe din corp. Identificarea cât mai rapidă a problemelor de tiroidă este facilitată de ecografie, care arată foarte clar și ușor dacă există modificări în structura glandei (noduli, chisturi, inflamație, hipertrofie). Această investigație descrie structura internă a glandei tiroide și anatomia regională, fără a folosi radiații ionizante sau substanțe de contrast iodate. Pentru obținerea imaginilor sunt folosite ultrasunetele, astfel metoda fiind una sigură, nu lezează țesuturile și este mai puțin costisitoare decât oricare altă procedură imagistică.

Dacă analizele de sânge indică existența unor probleme la nivelul glandei tiroide ori dacă medicul examinează gâtul și observă mărirea dimensiunilor glandei tiroide, va cere pacientului să își facă o ecografie. Totodată, dacă pacientul a fost deja diagnosticat cu o afecțiune a glandei tiroide, ecografia poate fi necesară pentru monitorizarea evoluției bolii.

Și în cazul în care e necesară recoltarea de țesut de la nivelul glandei tiroide pentru realizarea unei biopsii, poate fi folosită ecografia.

Iată situațiile în care pacientul trebuie să facă o ecografie a glandei tiroide:

  • Pentru a se observa dacă un nodul apărut în zona respectivă crește de la nivelul glandei tiroide ori mai degrabă,  dintr-o structură vecină
  • Pentru analizarea nodulilor tiroidieni, astfel încât să se stabilească dacă aceștia sunt de natură benignă sau malignă
  • Pentru realizarea unei biopsii
  • Pentru monitorizarea evoluției tiroidei (se observă dacă aceasta și-a modificat dimensiunile, dacă au apărut formațiuni noi)

Pacientul trebuie să se dezbrace așa încât să ofere medicului acces la nivelul gâtului și al decolteului, apoi să se întindă pe spate. O sondă va fi întrebuințată de medic pe pielea pacientului folosindu-se un gel special care ajută ca ultrasunetele să se transmită mai bine prin piele. Sonda este conectată printr-un fir la un aparat care procesează ultrasunetele și afișează imagini pe un ecran. Pulsații de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele și până la structurile din profunzime, apoi se întorc ca niște ecouri și sunt înregistrate de ecograf în timp real, astfel încât imaginile se sumează și arată nu doar structura, ci și mișcarea structurilor analizate. Medicul plimbă sonda pe gâtul pacientului pentru a obține imagini cât mai clare.

Investigația poate dura între 15 și 30 de minute, în funcție de claritatea imaginii și de numărul de măsurători speciale necesare. Nu este necesară niciun fel de pregătire specială pentru ecografia de tiroidă, pacientul poate mânca, bea și lua medicamentele în mod normal, atât înainte, cât și după aceasta. Important de știut este faptul că ecografia nu prezintă niciun risc, nu este invazivă și poate fi repetată fără griji, de câte ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implică radiații).

În funcție de rezultate, medicul endocrinolog va stabili ce trebuie să facă mai departe pacientul. Concret, dacă ecografia nu scoate la iveală nicio problemă, pacientul își poate urma, în continuare, tratamentul pe care îl are deja prescris și poate sta liniștit. În această situație, probabil va mai fi necesară o altă ecografie în timpul examinarii anuale.

Pe de altă parte, dacă ecografia tiroidei scoate la iveală anumite anomalii, medicul va avea nevoie de investigații suplimentare. O altă ecografie, poate una mai detaliată, sau chiar o biopsie, pot fi testele pe care medicul le va cere dacă ecografia scoate la iveală prezența unor formațiuni atipice.

Dacă se depistează un chist, o tumoare sau un nodul, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestei excrescențe.

 

În cadrul policlinicilor RMN Diagnostica Sibiu, Brașov și Făgăraș, pacienții pot beneficia, atât de consultații în specialitatea endocrinologie, cât și de ecografii tiroidiene, în contract CAS sau în sistem privat, realizate de medicii specialiști endocrinologi ce activează în cadrul centrelor noastre. De asemenea, la Brașov și Sibiu, puteți beneficia și de investigații de osteodenstitometrie-DEXA, pentru măsurarea densității osoase în diagnosticarea osteoporozei.

Informații și detalii: www.rmn-diagnostica.rocontact@rmn-diagnostica.ro/ www.facebook.com/RMNDiagnostica/