Cum trebuie sa ma pregatesc pentru investigatie? Trebuie sa nu mananc inainte sau am voie sa imi iau medicamentele in mod normal?
Depinde de investigatia pe care o faceti:
RMN: in afara de investigatia de abdomen, puteti manca inainte de examinare. Pentru investigatii de abdomen recomandam sa nu mancati sau sa beti inainte cu patru ore. Puteti insa sa luati medicamentele uzuale cu un pahar de apa plata.
Ecografie abdominala: Investigatia se face pe stomacul gol. (sa nu mancati sau sa beti inainte cu patru ore de investigatie). Puteti insa sa luati medicamentele uzuale cu un pahar de apa plata. Pentru restul investigatiilor de ecografie puteti sa mancati.
Daca sunt diabetic/a insulino-dependent/a, atunci ...?
Aduceti la cunostina medicului dumnevoastra curant diabetolog, sau de familie, ca trebuie sa faceti investigatia care necesita sa nu mancati inainte. Nu ajustati doza de insulina pe cont propriu.
Daca sunt claustrofob/a (imi este frica de spatii stranse/inchise), atunci...?
Informati-ne despre frica dumneavoastra. Majoritatea pacientilor claustrofobi le este frica, deoarece nu stiu exact ce se intampla cu ei. Personalul nostru va va informa exact despre toti pasii pe care ii veti parcurge. Sunteti in permanenta legatura cu operatorul, sunteti supravegheat de o camera video instalata in aparat, aveti o alarma in mana, pe care o puteti strange, daca simtiti ca nu puteti rezista toata investigatia. Lumina ramane permanent aprinsa si exista posibilitatea suplimentarii ventilatiei daca este nevoie. Majoritatea claustrofobilor sunt insa foarte multumiti dupa investigatie, pentru ca frica lor initiala, nu era deloc justificata. Exista insa si posibilitatea de a va administra medicamente anxiolitice, insa va rugam sa veniti insotiti de cineva la investigatie, pentru a va conduce apoi acasa in siguranta.
Prezint un teren alergic. Ce trebuie sa fac?
Trebuie sa mentionati acest lucru inaintea investigatiei, mai ales atunci cand investigatia necesita adiminstrare de substanta de contrast. De obicei alergiile la substantele de contrast folosite pentru RMN sunt foarte rare, pot apare insa teoretic. Medicul va decide, daca se va administra substanta de contrast sau nu. In cazul unei reactii alergice, personalul nostru este bine instruit, iar clinica este dotata cu medicatia necesara combaterii reactiilor alergice.
Ce sa fac, daca am o insuficienta renala?
Va rugam sa mentionati acest lucru inaintea investigatiei. Aceasta informatie este foarte importanta pentru noi, deoarece in anumite cazuri este contraindicata administrarea substantei de contrast. Daca investigatia necesita administrare cu substanta de contrast, inaintea investigatiei sunt obligatorii valorile recente ale creatininei si ureei sanguine.
Afecteaza RMN-ul si Ecografia sanatatea?
Ecografia si Rezonanta Magnetica se efectueaza de cativa zeci de ani. Pana la ora actuala nu exista nici un indiciu din care sa rezulte, ca aceste sisteme ar pune in pericol sanatatea pacientului. Este de evitat insa efectuarea RMN in primele saptamani de sarcina.
In radiologia conventionala si Computer Tomografia (CT) se folosesc radiatii ionizante ce pot avea efecte cancerigene. Doza unei expuneri pentru radiologie conventionala corespunde aproximativ unei sutimi din totalul de iradiere naturala, pe cand investigatia CT se ridica la o doza de 2-4 ori mai mare decat radiatia naturala. In investigatia RMN si ecografie nu se folosesc radiatii ionizante, acestea putand fi considerate nepericuloase organismului uman.
Sunt programat/a sa fac o investigatie RMN, dar am un stimulator cardiac, o proteza sau alt fel de implant.
Investigatia RMN este total contraindicata, daca aveti urmatoarele dispozitive sau implanturi: stimulator cardiac, aparat auditiv, implant cohlear, implanturi de ureche interna, pompe subcutanate (de ex. Pompe de analgetice, insulin, etc), corpi straini metalicii, tije metalice, clipuri chirurgicale, operatii de valve cardiace.
Sunt insarcinata sau nu sunt sigura, daca sunt insarcinata?
Daca nu sunteti sigura, ca sunteti insarcinata, va recomandam sa faceti un test de sarcina. Cu toate ca unele studii spun ca nu exista contraindicatie pentru investigatia RMN la gravide, noi recomandam gravidelor sa nu faca investigatia in primele 3 luni de sarcina, de asemenea este contraindicata administrarea substantei de contrast. Ecografia insa se poate efectua fara probleme.
Cum primesc rezultatul investigatiei?
Rezultatele se vor printa pe hartie, pe care pacientul o poate ridica a doua zi lucratoare dupa ora 10 dimineata. Exista posibilitatea trimiterii acestor rezultate prin Mail Fax, la numarul sau adresa mentionata de dumneavoastra, dupa completarea unui formular, prin care ne imputerniciti sa facem acest lucru. Confidentialitatea rezultatelor este foarte importanta pentru noi, de aceea, ridicarea rezultatului se face pe baza unui cartonas pe care il primiti de la noi, precum si buletinul sau imputernicirea legala din partea dumneavoastra.