Tratamentul tulburării de personalitate borderline

Articol Psihiatrie

Tratarea unui suferind de „tulburare de personalitate borderline” este, pe cât de necesară, pe atât de dificilă. Fiind vorba, totuși, de o tulburare de personalitate, pacientul borderline, familia, apropiații și prietenii lui nu conștientizează nevoia instituirii precoce a terapiei. Să nu uităm, persoana borderline are o capacitate extraordinară de a părea ceea ce nu este, de a-și ascunde adânca întristare, impulsivitatea, rănile automutilante și de a mima o viață fericită. În plus, cei mai mulți borderline sunt înalt funcționali la început, deci sunt foarte buni în ceea ce fac, profesioniști în domeniile lor de activitate.

Curând însă, viața aproape normală a unei persoane borderline este afectată de decompensări afective și psihotice. Din ce în ce mai multe. Din ce în ce mai violente. Șarmul specific borderline va fi întrecut de tristețea ce se citește pe chip. Iar performanțele profesionale vor fi sabotate de atenția și gândurile îndreptate spre a-și face rău sau spre a-și ține în frâu puternica neliniște care „fierbe” în interior.

Atunci, cel care are o astfel de structură de personalitate poate căuta ajutor. Este drept, s-ar putea ca oamenii din preajmă să remarce mai lesne deviațiile borderline și, cu cele mai bune intenții, să îl îndrepte pe cel în cauză spre a solicita ajutor. Dacă pacientul borderline nu conștientizează o minimă nevoie de schimbare, dacă nu se îndreaptă spre specialist din propriile-i convingeri sau dorințe, este puțin probabil să poată fi ajutat. Excepție fac acele momente care impun internarea nevoluntară: atunci când persoana borderline este un pericol pentru sine și pentru ceilalți (are o tentativă suicidară, este violent cu cei din jur, este agitat sau psihotic -aude, vede, simte lucruri care nu sunt-), rudele de gradul întâi pot solicita internarea prin serviciul „Urgență” la Spitalul de Psihiatrie, pe propria răspundere și sub asistență legală.

În situațiile în care nu se impune spitalizarea, tratamentul de bază este cel psihoterapic și cel medicamentos.

Sufăr de borderline. De ce am nevoie de psihoterapie? Cu ce mă poate ajuta psihoterapeutul? Iată câteva lucruri unde psihoterapia vă poate fi de ajutor:

Acceptare

Psihoterapia vă poate ajuta să acceptați că suferiți de această tulburare de personalitate. Până nu acceptați faptul că aveți borderline, nu puteți face nicio schimbare în viața dvs. lăuntrică. Sunteți sub presiunea „bolii” care, uneori, vă dărâmă. De îndată ce veți lăsa să fie, adică veți face loc acestei conștientizări, veți putea să trăiți cu ea, având un mai mare control asupra vieții dvs. și o mai mare putere în a o gestiona încât să vă simțiți mult mai bine.

Creșterea toleranței la neliniște și disconfort

O mare parte din timp, vă simțiți neliniștit, poate chiar agitat. Un neastâmpăr general vă tulbură simțirile și nu vă dă pace nicicum. Vestea cea bună este că, prin psihoterapie, în feluri diverse, poate doar povestind despre cum vă simțiți, poate chiar încercând diverse tehnici, vă puteți detașa de apăsarea constantă interioară. Îi puteți reduce presiunea. Îi puteți da sonorul mai încet. Sau puteți să învățați să vă vedeți de viață în ciuda frământărilor zgomotoase.

Controlul emoțiilor

Deși nu sunteți un om rău, în esență, poate chiar vă plac animalele și copiii, sunt momente în care emoțiile se învârtesc în mintea dvs. ca într-un carusel. Vă simțiți rău, doborât, la pământ, fără speranță, pentru ca, imediat după, spontan, din motive minore sau fără vreun factor cauzal real, să fiți voios și plin de energie. Aceste oscilații vă tulbură și, cu siguranță, îi dezorientează pe cei de lângă dvs. care nu mai știu cine sunteți și cum sunteți, de fapt. Ca să nu mai vorbesc de faptul că emoțiile nu vin singure. Ele sunt însoțite de gânduri care să le întărească sau care să le combată, de impulsuri și de acțiuni pe care, adesea, le regretați, după ce le dați curs.

Controlul pulsional

Borderline-ul aduce cu sine o mare impulsivitate. Psihoterapia vă poate ajuta să găsiți mijloace sănătoase de a dirija această forță a pulsiunilor dvs. interioare în direcții care vă pot fi benefice.

Prezența conștientă

Dacă lumea trăirilor produce durere atunci când o priviți din interior și vă supărați pe ea, poate că o soluție pentru a vă liniști este să deveniți conștient de lucrurile care se petrec în jurul dvs. V-ar fi util să reușiți, de pildă, să vă analizați trăirile, emoțiile, impulsurile, gândurile ca și cum ați fi un observator exterior, neimplicat în ele, neîntinat de ele.

Exploatarea potențialului restant

Oricât ați fi de afectat de suferința dvs., o parte din dvs. tot rămâne funcțională. Sănătoasă. Aptă. Ce alte lucruri, care (vă) fac bine, puteți face încă? Ce pasiuni puteți relua?

E bine de știut faptul că nu tehnicile în sine, oricât ar fi de bune sau de actualizate, vă vindecă tulburarea de personalitate borderline! Ci relația terapeutică. Relația cu terapeutul dvs. este modelul după care vă reconstruiți matur și sănătos relația cu sinele dvs., cu persoanele de referință și cu toți cei dragi din jurul dvs. Cabinetul terapeutului este spațiul sacru în care se naște un om nou, lepădând cele ale durerii trecute și îmbrăcându-se în veștmintele speranței realiste.

Deși terapia de elecție este psihoterapia tulburarea de personalitate borderline necesită și intervenție psihiatrică. Scopul medicației prescrise de psihiatru este acela de a reduce intensitatea unor simptome apăsătoare: depresia (ca simptom, aici), agresivitatea, trecerea rapidă de la o stare la alta, halucinațiile, ideile delirante etc. Este bine ca atunci când începeți tratamentul medicamentos să îl respectați întocmai așa cum vi s-a prescris, deși impulsul borderline este să modificați schema de tratament și să nu rămâneți, practic, în nicio formulă stabilă de tratament! Medicul dvs. psihiatru vă va prescrie o combinație de medicamente, antipsihotice, timostabilizatoare, antidepresive, hipnotice-sedative, în funcție de starea dvs., medicamente care, în timp, vă vor ajuta, deopotrivă cu psihoterapia, să vă creșteți substanțial calitatea vieții.

„În ultimă instanță, singurul care poate controla gândurile, emoțiile și comportamentele unei personale borderline este ea însăși. Înțelegerea acestui fapt este esențială pentru recuperare…” (Paul. T. Mason, Randi Kreger).

În cadrul centrului RMN Diagnostica SIbiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

RMN Diagnostica Te Face Bine!

De 15 ani alături de tine.

Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro