Osteoporoza se diagnostichează la RMN Diagnostica Sibiu

Articol Ortopedie

Osteoporoza este o boală sistemică, ce duce la fragilizarea oaselor, prin scăderea rezistenței osoase, cu creșterea riscului apariției fracturilor, prin pierderea de țesut osos, asociată cu deteriorarea microarhitecturii scheletale.

Această patologie este prevalentă în rândul femeilor în postmenopauză, dar apare și la femei mai tinere sau bărbați, ce prezintă alte boli cronice, sau care au factori de risc ce determină demineralizarea osoasă.

Organizația Mondială a Sănătății ( OMS) definește osteoporoza ca o densitate osoasă de 2,5 deviații standard sub media indivizilor tineri, sănătoși, de același sex – denumit și scor T de -2,5. Femeile în postmenopauză care ajung la nivelul minim al intervalului normal al tinerilor ( scor T < -1) sunt definite ca având densitate osoasă scăzută și au un risc mare de a dezvolta osteoporoza.

Mai mult de 50 % dintre fracturile femeilor în postmenopauză, printre care și fracturile de șold, apar în acest grup cu densitate osoasă scăzută.

Osteoporoza apare mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, cu pierderea progresivă a masei osoase. La femei, pierderea funcției ovariene care apare odată cu menopauza, accentuează pierderea osoasă rapidă, astfel încât majoritatea femeilor întrunește criteriile de diagnostic pentru osteoporoza la vârsta de 70-80 ani.

Fracturile la nivelul antebrațului au o frecvență mai crescută între 50 și 60 de ani, atingând apoi un platou, în schimb, fracturile de șold se dublează la fiecare 5 ani după vârsta de 70 de ani. Fracturile vertebrale apar, de asemenea, pe fond de osteoporoză, prin tasarea vertebrelor la diferite niveluri ale coloanei, o mare parte dintre ele fiind diagnosticate tardiv, având în vedere că pot fi asimptomatice.

Fracturile vertebrale multiple duc la scăderea în înălțime, deformări ale coloanei de tip cifoză, dureri si disconfort secundare biomecanicii alterate a spatelui, fiind asociate cu cresterea morbiditatii pe termen lung.

Deși unele fracturi rezultă în urma unor traumatisme majore, fracturile pe un os osteoporotic apar în urma unor traumatisme mici, sau în urma căderilor de la același nivel. Asociat densității osoase scăzute, există un număr de factori de risc pentru apariția unei fracturi : vârsta înaintată, fracturi în antecedente, istoric familial de fracturi osteoporotice, deficitul de estrogeni, greutatea mică sau un IMC < 19 kg/mp, fumatul și excesul de alcool.

Bolile cronice inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, bolile ce asociază malabsorbție sau care cresc riscul de cădere ( boala Parkinson, demența, scleroza multiplă), cresc de asemenea, riscul de aparitie a fracturilor.

Standardul în diagnosticul osteoporozei îl reprezintă măsurarea densității minerale osoase prin tehnica DXA, denumită absorbtiometrie duală cu raze X, o tehnică deosebit de precisă, care determină densitatea țesutului osos în anumite regiuni ale corpului, respectiv la nivelul coloanei lombare, șoldului sau antebrațului.

Rezultatele testării prin DXA folosesc valoarea scorului T, în deviații standard ( DS), care compară rezultatele individuale cu cele din polulația tânără sănătoasă, de aceeași rasă și același sex.

Când se indică efectuarea DXA :
– La toate femeile peste 65 de ani
– La femeile în postmenopauză, sub 65 de ani, care prezintă factori de risc asociați
– La bărbații peste 70 de ani
– La femeile care au avut menopauza precoce sau au suferit o intervenție chirurgicală cu ovarectomie bilaterală, înainte de 45 de ani
– Persoanele ce au suferit în antecedente o fractură de fragilitate.

Diagnosticul de osteoporoză se pune la o valoare a scorului T egală sau mai mică de – 2,5 DS, și acesta impune tratament adecvat antiosteoporotic, recomandat de medicul specialist, individualizat în funcție de pacient și de afecțiunile asociate ale acestuia.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că osteoporoza se află printre primele zece cele mai serioase boli cu răspândire largă.
Testul densității osoase este metoda cea mai utilă pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fractură.

În cadrul policlinicii noastre din Sibiu, pacienții beneficiază de consultații de specialitate endocrinologie, acordate de doamna doctor Ioana Verde, medic specialist endocrinologie, în contract CAS.

De asemenea, tot în cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, pacienții beneficiază și de investigații de osteodensitometrie- DXA

Strada Someșului nr.19
Telefon 0269243121
dexa@rmn-diagnostica.ro
www.rmn-diagnostica.ro