Intrarea în colectivitate

Articol Pediatrie

Odată cu începerea anului școlar și intrarea în colectivitate a copiilor, începe și îngrijorarea părinților cu privire la multiplele răceli de care cei mici vor avea parte.

Febra, tusea, năsucurile care curg reprezintă marele BAU-BAU al părinților, care au impresia că micuțul lor va fi veșnic bolnav și își pun multiple întrebări referitoare la această etapă din viața copiilor.

Care este vârsta potrivită pentru intrarea în colectivitate?

– ideal ar fi ca intrarea în colectivitate să aibă loc la vârstă de 3-4 ani, deoarece sistemul imunitar se formează până spre vârstă de 4 ani și se finalizează funcțional pe la 6-7 ani (astfel copiii de vârstă școlară nu mai răcesc atât de des ca preșcolarii).

– în funcție de nevoia de socializare a copilului: sunt copii care au nevoie mai devreme de compania altor copii

Cum pregătim copiii pentru intrarea în colectivitate?

– NU există rețete și tratamente miraculoase care să-l ferească pe copil de răceli. Dacă acestea ar fi existat fiți siguri că, toți părinții ar fi știut de ele și le-ar fi pus în practică.

– Majoritatea patologiilor de la această vârstă sunt virale, iar tratamentele recomandate sunt pentru ameliorarea simptomelor și reducerea disconfortului. Atenție la consumul abuziv de antibiotice și automedicația.

– Frecvența răcelilor poate fi cuprinsă între 2-12 pe an la copii mai mici de 3 ani, de 6 ori pe an la grupa de vârstă 3-7 ani și de 3 ori pe an la școlari și adolescenți.

– Este recomandat un regim alimentar echilibrat, cu produse alimentare de calitate, bogate în fibre, minerale, vitamine și hidratare orală adecvată și, nu în ultimul rând, un program de somn adecvat. De asemenea, exercițiile fizice, plimbările în aer liber întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte mai eficient împotriva germenilor.

– Prevenția prin vaccinare reprezintă un element important, astfel copiii sunt protejați de boli grave și foarte contagioase. Rujeola, rubeola, oreionul, meningitele, otitele, pneumoniile, varicela, gripa, hepatita, difeteria, poliomilelita sunt printre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

– Copiii trebuie învățați să se spele corect pe mâini, ori de câte ori este nevoie. Când tușesc sau strănută, să folosească șervețel sau să își acopere nasul și gura cu cotul. Să evite împrumutarea recipientelor pentru gustări sau băuturi, să folosească propriile rechizite și ustensile de scris.

Pe doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatru, o puteți găsi în cadrul centrelor RMN Diagnostica Brașov și Cristian, aceasta acordând consultanță, consultații de specialitate plus efectuarea de teste rapide în cabinet, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și recomandarea unui tratament adecvat.

Consultații în contract CAS, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Pentru grupa de vârstă 0-1 an consultația se decontează și fără bilet de trimitere.

Informații și programări:

BRAȘOV – Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
CRISTIAN – Strada Piața Libertății nr. 20

Telefon 0368990

www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro