Mircea Ovidiu Ucenic medic primar chirurgie generala

Interviu Dr. Ovidiu Ucenic – medic primar chirurgie generala RMN Diagnostica Sibiu

Articol Chirurgie generală

1. Domnule doctor, să facem cunoștință- să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Numele meu este Mircea Ucenic, am 51 ani, sunt căsătorit și am 2 băieți.
Sunt pasionat de când mă știu de sport, pe care l-am practicat atât la performanță, cât și la amatori, de muzică bună, de lectură și de natură.
De 20 ani sunt medic chirurg, specializarea chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgie oncologică, ecografie generală.

2. Când și de ce ați ales această meserie/ specializarea?

Am crescut în Sibiu și am avut șansa unei copilării minunate, cu vacanțe întregi petrecute în mijlocul naturii, cu timp berechet pentru drumeții pe dealurile înverzite, pentru a îndrăgi deopotrivă mirosul pământului reavăn și a ierbii crude, care mi-au ancorat rădăcinile în aceste locuri și, în același timp pentru lectură, care mi-a dat aripi să visez la drumul și la rostul meu în viață.
Și ce poate fi mai frumos și mai valabil pentru cineva care își dorește să fie “un erou”, care are îndemânare, o minte ascuțită, o condiție fizică bună și o condiție psihică remarcabilă decât să facă lucruri al căror rezultat e vizibil imediat și spectaculos? Așa că, alegerea chirurgiei a fost firească în mintea și în sufletul meu și niciun efort nu mi s-a părut prea mare și niciun obstacol imposibil de trecut, pentru atingerea țelului propus.
Au trecut ceva ani și, chiar dacă în studenție au mai fost specialități cu care am cochetat, la finalul studiilor am rămas cu “aleasa mea”, chirurgia, regina specialităților.

3. Ce înseamnă să fii medic în România lui 2019?

Sa fii medic în România anului 2019 e o variantă, dar nu e suficient. Să fii medic bun în România lui 2019 e o provocare, dar e obligatoriu pentru mine, altfel nu aș mai face meseria aceasta.
Am avut șansa (mi-am creat-o) de a lucra în sistemul occidental pentru o perioadă, așa că pot privi obiectiv provocările, de fiecare parte. Pacienții și problemele lor medicale sunt aceleași, dar modul de abordare, protocoalele, resursele terapeutice, relațiile interumane sunt diferite. Experiența mea profesională, cazuistica bogată, rezultatele obținute, efortul constant în îmbunătățirea activității profesionale, au fost elementele care au contat cel mai mult în aprecierea de care am avut parte, indiferent de țara în care am lucrat.
Inițial am lucrat în sistemul de stat, deci cunosc provocările acestuia, însă am ales să lucrez în sistemil privat pentru a valorifica la maxim cunoștințele acumulate fără a face rabat la calitatea actului medical.

4. Ce v-a impesionat cel mai tare în cariera dumneavoastră de până acum?

Mă impresionează pacienții care îmi spun că munca mea îi face să înțeleagă faptul că viața le mai dă o șansă, pe care o respectă și mă întristează cei care înțeleg greșit ce înseamnă responsabilitatea pentru viața lor.
Mi-a rămas în minte cazul unei paciente tinere cu o boală gravă, pe care a tratat-o cât se poate de neconvențional, până în momentul în care a ajuns la capătul resurselor fizice. Și-a dorit să ajungă, pe ultima sută de metri, la cea mai prestigioasă clinică medicală oncologică pe care o descoperise undeva în Europa, dar a fost prea târziu. E trist, cand știi cât de greu lupți pentru fiecare minut din viața fiecărui pacient, să vezi cum o decizie neinspirată, fără fundament medical, risipește sănătatea și viața cuiva, pentru care tu ai fi putut face diferența.

5. Ce gânduri ați dori să transmiteți pacienților dumneavoastră?

Mesajul pentru pacienții mei?
Acțiunea chirurgului în viața dumneavoastră este punctuală, un fel de “restart” atunci când apare o defecțiune de sistem care trebuie remediată, dar este important pentru dumneavoastră să înțelegeți faptul că sănătatea trebuie și întreținută prin ceea ce faceți în fiecare zi: ce mâncați, câtă mișcare faceți, cum gândiți etc.
Bucurați-vă de fiecare zi și acordați-vă sansa de a fi mai buni și mai sănătoși.
Pentru că, după cum bine știm, sănătatea nu este totul, dar fără sănătate nu ne bucurăm de nimic.

Domnul doctor Mircea Ovidiu Ucenic acordă consultații de specialitate chirurgie generală, la clinica RMN Diagnostica Sibiu.

Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro
contact@rmn-diagnostica.ro