Interviu Dr. Diana Ionescu, medic specialist neurologie RMN Diagnostica Brașov
1. Doamna doctor, să facem cunoștință- să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Atât copilăria, cât și adolescența, până la terminarea studiilor liceale, le-am petrecut ca majoritatea dintre noi, în orașul natal ( oraș stațiune balneară ), Pucioasa, în județul Dâmbovița, un oraș pitoresc în acele timpuri, în care am petrecut o copilărie de poveste, cum imi place mie să spun.
Familia și locul nașterii mi-au insuflat o bază de valori și un mod de a privi viața ca pe un dar minunat pe care trebuie să îl apreciem cu tot ce ne oferă ( bun și rău ), fără să ne temem de încercări, să privim mereu înainte, spre evoluția noastră ca oameni, să ne bucurăm de alternativele pozitive ale vieții, pe care le avem în jur, la îndemană ( daca știm să le observăm).
2. Când și de ce ați ales această meserie/ specializarea?
Meseria nu cred că am ales-o eu, ci cred că ea m-a ales pe mine. Am fost înconjurată de o bibliotecă vastă, cu literatură din diverse domenii, citind foarte mult, inclusiv literatură medicală, fără să conștientizez vreodată că acesta va fi drumul meu.
Ca orice copil, am oscilat între diverse posibilități de carieră. A fost însă suficientă o
conjunctură normală, spun eu, în acele timpuri, o banală competiție și ambiție ( pozitivă ) colegială, ca să îmi îndrept atenția spre acest domeniu profesional, conștientizând însă, treptat, că aceasta este profesia care mă definește ca om, ca profesionist, că este piesa de puzzle de care aveam nevoie pentru a completa personalitatea și modul personal de a mă exprima în lume.
Specialitatea în care profesez a venit, de asemenea, ca un raspuns al destinului la ceea ce căutam ( provocări, încercarea de a găsi soluții în situații dificile ), domeniul Neurologiei fiind plin de provocări și de necunoscute, un domeniu complex, care te ține mereu în priză, mereu în căutare de explicații și soluții.
3. Ce înseamnă să fii medic în România lui 2019?
Medicul rămâne același, indiferent de anii în care suntem. Diferența o fac însă, deschiderea mai mare spre informații, accesul la tratamente moderne, cu mai multe posibilități în arta terapeutică, aparatura medicală care aduce plusuri în diagnosticare, aparatură medicală de înaltă clasă în domenii chirurgicale, tehnici inovatoare.
A fi medic în România lui 2019 înseamnă însă și neajunsuri ( neputință în cazul în care știi că există posibilități terapeutice moderne, dar uneori cu acces limitat la acestea, pacienți aflați pe liste de așteptare lungi pentru a obține un rezultat de investigație, medici suprasolicitați din cauza lipsei de personal medical corespunzător nevoilor reale. De multe ori chiar “lupta” medic-pacient, medic-sistem, medic-medic.). Dar dincolo de neajunsuri, eu cred că nu trebuie să uităm de menirea noastră ca medici, să nu uităm să fim oameni. Înseamnă o asumare a tot ce reprezintă statutul de medic, cu bune și rele.
4. Ce v-a impesionat cel mai tare în cariera dumneavoastră de până acum?
Situația care m-a impresionat în mod deosebit până acum în carieră, a fost momentul în care unui pacient cu o patologie cardiacă multiplă, cu risc vital, a trebuit să îi dau vestea unui diagnostic neurologic de patologie tumorală cerebrală cu indicație clară de intervenție chirurgicală. Se afla astfel, la granița a două riscuri majore. Pacientul a fost informat asupra riscurilor, dar și a necesității unei intervenții, acesta plecând de la consultație vizibil emoționat, cu lacrimi în ochi, cu o tulburare de echilibru generată de cele două patologii. Nu este simplu pentru un medic să își vadă pacienții așa…
După ceva vreme, pacientul a revenit pentru a mă informa că a trecut cu bine de intervenția neurochirurgicală, având șansa unei echipe multidisciplinare medicale care l-a impresionat atât prin profesionalism, cât și prin umanitatea de care au dat dovadă în fața suferinței sale.
M-am bucurat și mă bucur de fiecare evoluție a pacienților mei.
5. Ce gânduri ați dori să transmiteți pacienților dumneavoastră?
În privința unui sfat adresat pacienților, aș recomanda ca aceștia să se adreseze întotdeauna unui medic specialist atunci când au o nelămurire, o afecțiune, pentru a primi informații exacte, explicații clare și un tratament corespunzător după o analiză de ansamblu a patologiilor pacientului, mai degrabă decât să acceseze mai întâi internetul, sau să asculte de sfaturi de la vecini, prieteni și să ajungă singuri la concluzii de boală și administrare de tratament din proprie inițiativă.
Așadar, să aibă mai multă încredere în medici, apoi bineînțeles că se pot informa suplimentar, dar aceasta în urma discuției profesionale cu medicul.
Nu facem medicina după ureche sau la scara blocului!
Vă doresc multă sănătate și ascultați-vă corpul!
MENS SANA IN CORPORE SANO.
Doamna doctor Diana Ionescu, medic specialist neurolog, acordă consultații de specialitate, în contract CAS, la centrul RMN Diagnostica Brașov.
Strada Hermann Oberth nr.8 (zona Uranus)
Telefon 0368 005 773/ 0765 112 402
ambulator@rmn-diagnostica.ro
www.rmn-diagnostica.ro
De asemenea, în cadrul centrelor RMN Diagnostica Sibiu și Brașov, pacienții beneficiază de consultații și investigații de specialitate NEUROLOGIE, acordate de medici profesioniști și cu vaste cunoștințe în domeniu, atât în contract CAS, cât și în sistem privat.