Dr Ioana Verde, medic specialist endocrinologie în cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu

Hipotiroidismul și sarcina

Articol Endocrinologie

Funcția normală a tiroidei este una dintre cele mai importante la o femeie însărcinată sau care intenționează să obțină o sarcină.

Pentru cele din urmă, recomandăm o evaluare endocrinologică anterioară, în care să fie verificată funcția tiroidei, pentru a preveni un eventual dezechilibru al hormonilor tiroideni.

Cel mai frecvent întâlnim în practică hipotiroidismul, adică o scădere a hormonilor tiroidieni circulanți, ce duc la creșterea TSH, determinat predominant de tiroidită autoimună. Un TSH crescut trebuie întotdeauna corectat anterior unei sarcini, sau în cazul în care pacienta nu a fost evaluată anterior, în cel mai scurt timp de la aflarea prezenței sarcinii.

Este esențială substituția corectă cu hormoni tiroidieni, mai ales în primele 12 săptămâni, pentru dezvoltarea normală a embrionului și, mai târziu, pentru a evita tulburarile cognitive ce pot merge până la retard mental.

O pacientă cu hipotiroidism care este bine echilibrată în ceea ce privește tratamentul cu levotiroxină, necesită evaluări periodice pe parcursul sarcinii, întrucât dozele necesită ajustare pe măsură ce sarcina evoluează.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație, cereți sfatul doamnei doctor Ioana Verde, medic specialist endocrinologie în cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu.

Pentru informații, tarife și programări Sibiu
Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121 // 0269243135
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/