Diabetul în România și în lume Cristina Iorguț RMN Diagnostica

Diabetul în România și în lume

Articol Diabet, nutriție și boli metabolice

În lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din unsprezece adulți are diabet – în total, 425 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Această afecțiune este a șaptea cauză de mortalitate și una dintre cauzele importante ale unor complicații severe precum infarctul, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală, pierderea vederii sau amputații, potrivit celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 milioane, la nivel mondial.
Cele mai recente date oficiale arată că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulți.

Un studiu recent relevă ca 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 prezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi: tensiunea arterială ridicată, nemonitorizarea glicemiei sau un nivel ridicat al colesterolului. De asemenea conform aceluiași studiu, 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 au suferit deja de o afecțiune cardiovasculară: insuficiență cardiacă congestivă, infarct, insuficiență cardiacă.

În plus, 40% dintre persoanele care suferă de diabet de tip 2 vor dezvolta o afecțiune renală, iar peste 80% dintre cazurile de insuficiență renală în stadiu terminal sunt cauzate de diabet sau hipertensiune arterială.

Neuropatia periferică este una dintre cele mai comune complicații cauzate de diabet și are drept consecință amputarea piciorului sau a unei părți din picior. Astfel, includerea podiatrului în echipa de medici responsabilă de îngrijirea persoanei cu diabet poate reduce cu până 85% cazurile de amputare ale piciorului diabetic și cu până la 24% rata spitalizării a persoanelor care suferă de diabet.

Sursa: https://rohealthreview.ro/

În cadrul centrelor RMN Diagnostica Brasov și Făgăraș puteți beneficia de consultații de specialitate diabet, atât în contract CAS, cât și în sistem privat, acordate de doamna doctor Cristina Iorguț, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Brașov:0372955522// 0368005773 // 0765112402
Făgăraș:0368406529
ambulator@rmn-diagnostica.ro
www.rmn-diagnostica.ro
https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/