Dr. Mihai Greavu, medic specialist gastroenterologie și medicină internă Brasov

Consultații gastroenterologie în contract CAS, la RMN Diagnostica Brașov

Articol Gastroenterologie

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv (afecțiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice și pancreatice).

Dr. Mihai Greavu, medic specialist gastroenterologie și medicină internă: „Am ales gastroenterologia datorită complexității acestei specialități care se ocupă de mai multe organe diferite, cu patologii variate”.

Cel mai mult am îndrăgit ideea că, odată ajuns specialist  gastroenterolog am posibilitatea de a realiza explorări care să mă ajute în stabilirea diagnosticului – cum sunt ecografia abdominală și endoscopia digestivă superioară și inferioară, iar în domeniul endoscopiei s-au realizat extrem de multe progrese în ultimele decade, atât din perspectiva creșterii acurateții diagnosticului (endoscopia HD, cromoendoscopia digitală, endomicroscopia laser confocală, ecoendoscopia, chiar utilizarea inteligenței artificiale în detectarea leziunilor), cât și din perspectiva oportunităților terapeutice (utilizarea stenturilor pentru a menține lumenul segmentelor de tub digestiv sau al căilor biliare, posibilitatea de a rezeca polipi din ce în ce mai mari și mai dificili, montarea gastrostomelor pentru a facilita alimentația adecvată și administrarea medicamentelor atunci când acest lucru nu este posibil pe cale orală).

Astfel, gastroenterologia prin tehnica de endoscopie digestivă se apropie din ce în ce mai mult de chirurgie și, uneori, chiar substituie necesitatea intervenției chirurgicale (de exemplu, rezecția unor polipi sau chiar a unor tumori digestive precoce, măsuri de hemostază în sângerarea din ulcer, dilatarea endoscopică a unor segmente digestive îngustate sau montarea de stenturi). O parte dintre aceste manevre terapeutice necesită spitalizare și abilități speciale, precum și experiență, însă sunt și manevre care pot fi realizate aproape în orice serviciu de endoscopie, ca de exemplu, rezecția polipilor sau unele măsuri de hemostază.

Pentru creșterea acurateței diagnosticului și evaluarea stadiului de boală, consultul gastroenterologic este completat cu explorări funcționale digestive, endoscopice (endoscopie digestivă superioară, colonoscopie) și imagistice (ecografie abdominală), toate disponibile în cadrul Centrului Medical RMN Diagnostica Brașov.

 

RMN Diagnostica Brașov

Strada Hermann Oberth nr.8 (zona Piața Astra)
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.