Ce simptome ar trebui să îndrume copilul spre medicul endocrinolog?

Articol Endocrinologie

Patologia endocrină la copii este variată și diferă față de cea a adultului. Printre simptomele care pot semnala existența unei afecțiuni endocrine la un copil se numără:
– Tulburările de creștere:
– statura mică (înalțimea copilului este mai mică în comparație cu a copiilor de aceeași vârstă)
– statura mare (înalțimea copilului este mult prea mare în comparație cu a copiilor de aceeași vârstă sau accelerarea prematură a ritmului de creștere)
– creșterea și dezvoltarea dizarmonică: anumite segmente ale corpului se dezvoltă diferit în raport cu acesta: membre extreme prea lungi, membre extreme scurte și deformate, cap prea mare sau prea mic
– Creșterea în greutate sau scăderea bruscă în greutate
– Tulburările de dezvoltare sexuală:
– pubertatea precoce, care presupune apariția prematură a caracterelor sexuale secundare: telarha (dezvoltarea sânilor) sau menarha (prima menstruație) la fete, creșterea în volum a testiculelor la băieți, apariția prematură a pilozității pubiene/axilare la ambele sexe.
– pubertatea întârziată care presupune absența apariției caracterelor sexuale secundare după vârsta de 13 ani la fete, respectiv 14 ani la băieți.
– Anumite sindroame genetice: Sindrom Turner, Sindrom Klinefelter, Sindrom Down, Sindrom Prader Willi
– Alte simptome pot fi: setea și aportul hidric în exces, foamea în exces, cefaleea (durerile de cap), apariția de vergeturi roșii-violacee cu predilecție la nivel abominal, tulburări de memorie, afectarea capacității de concentrare etc.

Hormonii joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea copilului, astfel că monitorizarea parametrilor auxologici (greutate, înalțime, velocitate de creștere) este esențială și necesară în perioada de creștere și dezvoltare a acestuia.

La RMN Diagnostica Brașov, doamna doctor Ana-Maria Lubeniță-Enache, medic specialist endocrinolog, acordă consultații de specialitate, atât copiilor, cât și adulților. Doamna doctor efectuează și ecografii tiroidiene copii și adulți.

RMN Diagnostica Brașov⠀
Str. Hermann Oberth, Nr. 8, Brașov
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro