Aveți grijă la artificii!

Articol Pediatrie

Sărbătorile de iarnă și materialele pirotehinice

Este de departe cea mai frumoasă perioadă din an, căci atmosfera sărbătorilor de iarnă începe să se aștearnă peste noi. Însă, pe tarabe au început să apară și materialele pirotehnice.

Cu toate că autoritățile atrag atenția că vânzarea acestor produse se poate face numai de către persoane juridice autorizate și numai în locuri special amenajate, în condițiile legii, în fiecare an suntem martorii efectelor provocate de utilizarea necorespunzătoare a artificiilor, petardelor și a altor materiale pirotehnice, zeci de oameni ajungând la spital cu răni grave.

Înainte de a folosi produsele pirotehnice trebuie atent studiate instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.
Recomandăm părinților să supravegheze copiii cu atenție, deoarece aceștia sunt expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracție. De asemenea, părinții ar trebui să le explice copiilor faptul că glumele, farsele precum aruncarea unei petarde în căciulă, glugă sau hainele unui alt copil pot duce la vătămări corporale foarte grave.

Frecvent leziunile sunt în sfera oftalmologică, inclusiv cu pierderea vederii, în sfera ORL cu pierderea auzului, arsuri la nivelul feței și mâinilor, traumatisme la nivelul membrelor superioare și inferioare cu penetrarea țesutului cutanat și subcutanat, cu afectarea nervilor sau tendoanelor lașând sechele pentru tot restul vieții. Majoritatea acestor pacienți au necesitat internarea în secții de chirurgie plastică și reparatorie.

Pentru a avea sărbători frumoase și liniștite vă recomand să nu utilizați astfel de produse pirotehnice și să îi lăsăm pe profesioniștii în domeniu să ne încânte cu focurile de artificii.

Brașov
Strada Hermann Oberth nr.8, în apropierea Pieței Astra.
Telefon: 0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro