Vaccinul ROR , Thimerosalul, multi-dozele de vaccin şi autismul

Articol Pediatrie

Îngrijorările legate de vaccinurile efectuate în copilărie, compoziția acestora, dozele utilizate şi riscul de a dezvolta tulburări din spectrul autist persistă în rândul părinţilor, de foarte mult timp.

CDC recomandă că fiecare copil să primească 10 vaccinuri diferite până la vârsta de 12 ani, incluzând Hepatita A, B, DTaP, Hemofilus Influenzae, poliomielitic, ROR, varicelă, meningococic, pneumococic şi influenza.

Multe mituri asociate cu vaccinurile joacă un rol important în decizia părinţilor de a-şi vaccina sau nu copiii. Unul dintre cele mai răspândite astfel de mituri a fost cel legat de vaccinul ROR şi dezvoltarea tulburărilor din spectrul autist. În mod curent, CDC recomandă ca prima doză a vaccinului ROR să fie administrată între 12 şi 15 luni de viaţă. Manualul de Diagnostic şi Statistică în Bolile Mentale defineşte tulburările autiste ca prezenţa unei dezvoltări marcat anormale sau ireparabile în interacţiunea socială şi în comunicare şi a unui repertoriu restricţionat marcat al activităţii şi interesului, iar aceste perturbări în comportamentul copilului trebuie să se manifeste până la vârsta de 3 ani. Părinţii pot observa o dezvoltare normală a copiilor, care la un moment dat se opreşte sau regresează în medie pe la 18-19 luni de viaţă, cu câteva luni după prima doza a vaccinului ROR.

Controversa legată de autism a apărut după un studiu mic de cohortă, de 12 copii, cu un istoric de dezvoltare normală urmată de regresie, coexistând şi o patologie gastro-intestinală, şi care a fost publicat de către medicul britanic Andrew Wakefield şi colaboratorii săi, în revista The Lancet. Părinţii şi pediatrii acestor copii au asociat dezvoltarea acestor simptome şi semne comportamentale cu administrarea vaccinului ROR la 8 din cei 12 copii. Numeroase studii ulterioare au concluzionat că nu a existat nicio asociere dovedită între vaccinul ROR şi sindromul descris, însă publicarea unei posibile legături a fost suficientă pentru a naşte întrebări şi îngrijorări în comitetele medicale şi de avocaţi. Wakefield a adăugat, că un vaccin monovalet ar fi mult mai potrivit decât cel trivalent folosit, deoarece cel din urmă stimulează sistemul imun la un nivel prea înalt, făcându-l să fie mult mai vulnerabil la modificări. Bazându-se pe aceste idei, a concluzionat că utilizarea largă a vaccinului ROR este un factor major determinant în creşterea incidenţei autismului.

Wakefield a sugerat că expunerea la vaccinuri multiple, în acelaşi timp, poate fi un factor de risc în dezvoltarea tulburărilor neurologice. Însă, recomandările curente arată că un copil poate primi oriunde în lume de la 1 la 9 vaccinuri simultan. Acest număr poate părea mare, dar vaccinarea multiplă nu a demonstrat niciun efect advers asupra sistemului imunitar. Faptul că se fac mai multe vaccinuri simultan nu poate fi decât un beneficiu asupra pacientului, însemnând mai puţine vizite la medic, experienţe traumatice şi o protecţie crescută a copilului în perioada cea mai vulnerabilă a vieţii.

Concluziile raportului lui Andrew Wakefield şi ale colaboratorilor săi au ajuns sub un control foarte strict; în februarie 2004 London’s Sunday Times a raportat că Wakefield a fost implicat în practici nonetice şi conflicte de interese, primind onoruri materiale de la un comitet de avocaţi care se afla în litigiu cu compania farmaceutică producătoare de vaccin ROR. Ca rezultat al acestor descoperiri, 10 din cei 12 autori au retras toate interpretările articolului şi au recunoscut că nu s-a stabilit nicio relaţie de cauzalitate între ROR şi autism, că datele au fost insuficiente şi, în final, şi editorii de la The Lancet, revista care a publicat articolul, l-au retras de pe piaţă în 2010.

De asemenea, a fost menţionată ipoteza dezvoltării tulburărilor neuropsihice secundar efectelor neurotoxice ale mercurului. Thimerosalul, un conservant folosit în producerea vaccinurilor nu conţine metil mercur care este cauză a intoxicației cu mercur, iar ROR nu a conţinut niciodată acest conservant. Acesta s-a regăsit în anumite vaccinuri pentru prevenirea contaminării bacteriene și menținerea unui mediu steril. Chiar dacă au fost reclamaţii pe acest motiv, la pacienţii în cauză s-au regăsit doze cu mult mai mari de mercur în organism, faţă de doza pe care o conţinea vaccinul. Şi, în final, toate studiile au concluzionat că nu există nicio legătură între thimerosal şi dezvoltarea tulburărilor neurologice

Mai mult de 1 din 10 părinţi refuză sau întârzie vaccinarea considerând că în acest fel copiii lor vor fi mai în siguranţă, decât să respecte recomandarea CDC şi programul de vaccinări.
În acest fel copiii nu au niciun beneficiu de pe urma întârzierii vaccinării, acest lucru expunându-i pe copii la un risc crescut de a contacta boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Pentru mai multe detalii despre programul de vaccinări, solicită o programare la doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie în cadrul Centrului medical RMN Diagnostica Brașov.

Informații și programări:

BRAȘOV
Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro