Andrei Pătrîncă - anxietatea

Sufăr de anxietate sau de depresie?

Articol Psihiatrie

Întrebarea pe care și-o pun mulți dintre pacienții mei este dacă suferința lor poartă numele de depresie sau de anxietate.

Folclorul românesc este bogat și el, inspirându-i pe mulți să spună că au „depresie” deși, de cele mai multe ori, au o simplă anxietate. Informațiile care apar pe internet sunt, adesea, neclare sau neinteligibile pentru omul simplu, nespecializat în medicina psihiatrică.

Este explicabil deci, de ce se face această confuzie între cele două tulburări psihice.

Anxietatea este o stare de încordare, de tensiune interioară, o frică exagerată, uneori nelegată de evenimente exterioare, o stare de îngrijorare aproape permanentă că m-aș putea îmbolnăvi sau că cei dragi sunt în pericol, temerea că mi s-ar putea întâmpla ceva dacă stau singur, dacă ies din casă, dacă merg cu liftul sau mă aflu într-un spațiu deschis (piață, mall).

Acestă neliniște interioară naște în mine o sumedenie de gânduri care se plimbă nestingherite prin minte, devenind uneori obsesive, tulburându-mi somnul, amplificându-mi trăirile neplăcute.

Uneori, anxietatea este ca un vulcan activ, a cărui lavă fierbinte este atacul de panică, o trăire de frică intensă, însoțită de senzația că nu-mi ajunge aerul pe care îl pot respira, că voi face infarct sau că voi muri, că mă rup de realitate, etc.

Depresia este o tulburare afectivă ce are în prim plan tristețea, ca trăire de bază. Când sunt depresiv, nu am energie și chef pentru nimic. Aș dori să nu văd pe nimeni, să mă închid în cameră, să trag draperiile, să mă gândesc la moarte.

Sunt nehotărât, indecis și nu văd niciun scop în nimic. Lucrurile pe care le făceam odinioară cu bucurie nu îmi mai plac. „O astfel de viață, lipsită de plăcere, are vreun sens?”, mă întreb.

Este doar un pas de la ruminații privitoare la moarte până la a mă gândi cum să îmi iau viața, cum să mă sinucid.

În adânc, mecanismele psihopatologice ale anxietății și ale depresiei sunt diferite. La fel și modificările care apar în chimia mediatorilor care circulă prin creier și se corelează cu aceste simțiri.

Anxiosului îi place viața, dar îi este teamă să o trăiască. Vede peste tot pericole, deci nu se aventurează în a-și asuma riscurile minime ale unei existențe de calitate. În opoziție, depresivului nu îi place viața, de aceea dorește să scape de ea.

Este împovărătoare, grea, dură, obositoare, lipsită de bucurii. Anxiosul se teme că va muri. Depresivul și-ar dori să nu mai trăiască.

Deși, la început, anxietatea și depresia sunt diferite și pot fi ușor delimitate, în timp ele se pot complica una cu cealaltă. Din nou, prin dublu mecanism.

Biologic, mediatorii anxietății îi dereglează și pe cei ai depresiei și viceversa. Psihologic, anxiosul începe să nu-și mai iubească viața trăită cu atâta frică și încordare. Depresivul începe să se teamă de o viață pe care o resimte ca neaducându-i bucurie și plăcere.

Atât anxietatea, cât și depresia se pot trata cu succes dacă pacienții care trec prin ele se prezintă la timp la medicul psihiatric. „La timp”, adică atunci când sesizează primele simptome.

Psihiatrul este singurul în măsură să stabilească un tratament corect, eficient și cu riscuri insignifiante, pentru ca pacientul să revină la bucuria și liniștea vieții de odinioară.

În cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro