OSTEONECROZA DE MANDIBULĂ

Articol Endocrinologie

Ce facem când avem nevoie de o procedură dentară și urmăm tratament pentru osteoproză?
Ce este, când apare și cum prevenim atât de temuta osteonecroză de mandibulă (ONM) în timpul tratamentului osteporotic?

Osteonecroza de mandibulă (ONM) este definită ca prezența de os din regiunea maxiofaciala expus, care nu se vindecă după 8 săptămâni de la o intervenție chirurgicală. Se poate asocia cu durere și inflamație. Poate să fie asociată cu expunere la medicamente antiresorbtive folosite în tratamentul osteoporozei (bifosfonati) dar și în timpul tratamentelor oncologice sau în caz de concentrații mari de calciu în sânge. În aceste cazuri nu trebuie să existe antecedente de radioterapie în regiunea feței.
Incidența este scăzută 0.001%-0.01% în cazul tratamentului pentru osteoporoză și 1-15% în cazul pacienților oncologici.

Trebuie subliniat că riscul de ONM de mandibulă crește în funcție de durata tratamentului pentru osteoporoză de la 0% la început până la 0.21% la cel puțin 4 ani de tratament cu bifosfonati.

Nu există un ghid privind pauza de bifosfonati dar conform Asociației Americane de Chirurgi Oromaxilofaciali se poate considera “prudentă” o pauză de 2 luni înaintea procedurilor dentare invazive precum extracțiile sau implanturile, cu reluarea tratamentului după vindecarea completă. Dacă pacientul urmează tratament pentru osteoporoză de mai puțin de 4 ani și nu are factori de risc, nu este necesară oprirea tratamentului înaintea intervenției oro-maxilo-faciale.

Care sunt factorii de risc?
Terapia cu corticosteroizi sau alte medicamente anti angiogenice oncologice, chirurgia maxilofaciala/ mandibulară, igiena orală precară, inflamația cronică, diabetul zaharat necontrolat, proteze dentare neconforme.

Cum prevenim?
Eliminarea și/ sau controlul bolilor din sfera oromaxilofacială înaintea inițierii tratamentului pentru osteoporoză.
Mențineți o igienă orală bună și să vă prezentați la controale stomatologice de rutină în timpul tratamentului. Dacă purtați proteză dentară trebuie să vă asigurați că se fixează corespunzător. Contactați imediat medicul curant și medicul dentist daca aveți orice probleme la nivelul gurii sau dinților cum ar fi pierderea dinților, durere sau umflături, leziuni care nu se vinecă sau supurează.


Pe doamna doctor Oana Căpraru, medic primar endocrinolog, doctor în medicină o puteți găsi, în baza unei programări prealabile, la centrul medical RMN Diagnostica Brașov, unde acordă consultații de specialitate, efectuează ecografii tiroidiene și puncții biopsie cu ac fin și aspirații formațiuni chistice.

Informații și programări:
BRAȘOV
Telefon 0368990
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro