Ortopedie Traumatologie Brasov RMN Diagnostica

ORTOPEDIE- TRAUMATOLOGIE LA RMN DIAGNOSTICA BRAȘOV – FRACTURI, ENTORSE

Articol Ortopedie

Iarna este sezonul prielnic căzăturilor pe gheață, al entorselor și al fracturilor. Totodată, sporturile de iarnă sunt acum la mare cautare, însă pentru a vă putea bucura de frumusețea lor și pentru a evita accidentările trebuie să aveți o pregătire fizică bună.

O musculatură slabă predispune la accidentări. De aceea, pentru persoanele care nu au o viață sportivă regulată se recomandă pregatirea la sală cu câteva săptămâni înaintea practicării sporturilor de iarnă, deoarece exercițiile fizice asigură un tonus muscular numai bun pentru practicarea schiului sau a altor sporturi de iarnă.

Fracturile sunt leziuni traumatice ale oaselor, soldate cu întreruperea continuității acestora. Teoretic, fracturile pot interesa orice os, dar cele mai frecvente sunt fracturile membrelor.
Există multiple criterii de clasificare a fracturilor:

– produse la locul de impact al agentului traumatizant cu osul (fracturi directe) sau la distanță de locul traumatismului (fracturi indirecte);
– fracturi complete sau incomplete (fisurile, infundarea oaselor late, îndeosebi ale craniului, ruperile incomplete ale oaselor copiilor);
– fracturi cu deplasarea capetelor fracturate sau fără deplasarea acestora; fracturi cu fragmente de os multiple (fracturi cominutive);
– fracturi închise (când pielea rămâne integră) sau fracturi deschise (când și pielea este lezată) etc.

Entorsele sunt cele mai frecvente afecțiuni în sezonul rece. În cazul în care entorsa este ușoară, pacientul va primi tratament antiinflamator, precum și comprese locale cu gheață.
Dacă entorsa este mai serioasă, atunci este posibil să se recomande repaus la pat pentru câteva zile.

Concret, după gravitatea entorsei, medicul va recomanda fie purtarea ciorapilor elastici, fie imobilizarea cu atelă sau cu aparat gipsat.

Principalele semne ale entorsei sunt durere, inflamație, echimoze și dificultatea de a mișca membrul afectat. Cele mai multe entorse se produc iarna, la nivelul gleznei.
În cazul unei fracturi, nu trebuie să masați zona, deoarece edemul și durerea se accentuează. Este indicat să aplicați comprese reci, însă nu direct pe piele.

În fracturile deschise se aplică un garou improvizat: o curea, un prosop, pentru oprirea hemoragiei, în așa fel ca pielea să-și păstreze culoarea și să nu devină prea palidă. Garoul se menține maximum două ore.

Fractura închisă se imobilizează cu ajutorul atelelor; în lipsa lor se va recurge la atele improvizate: bucăți de lemn, de placaj, bețe de cort, bețe de schiuri.

Atelele vor fi învelite cu un alt material moale pentru a evita rănirea pielii, iar peste ele se aplica o fașă, în vederea fixării cât mai bine a membrului fracturat.

Este foarte important ca pacientul să ajungă la camera de garda pentru ca un medic ortoped să-l consulte, fiindcă traumatologia membrelor trebuie realizată foarte rapid.
Grav este însă, faptul că oasele rupte, de fapt capetele acestora, pot determina chiar lezarea vaselor de sânge, a nervilor și a mușchilor.

Fracturile închise prezintă un risc minor de apariție al infecțiilor, însă fracturile deschise cresc riscul apariției complicațiilor.

În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Brașov, vă puteți programa la unul dintre medicii departamentului de ortopedie-traumatologie, în sistem privat. Totodată, pentru un diagnostic corect și precis, centrul de imagistică vă oferă investigații de rezonanță magnetică RMN.

Pentru informații, tarife și programări:
Brașov, Strada Hermann Oberth nr.8
Telefon: 0368005773 // 0765112402 // 0372955522
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/