DIABET ZAHARAT, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE SB RMN Diagnostica

Nutriția în diabetul zaharat

Articol Nutriție, Nutriție / dietetică

Optimizarea stilului de viață reprezintă o componentă cheie în managementul diabetului zaharat (DZ). În cadrul stilului de viață, printre cele mai dificil de îmbunătățit component este nutriția, atât din punct de vedere al specialistului, cât și al persoanei cu DZ. Însă, optimizarea nutriției are benficii asupra controlului glicemic, ducând la o scădere a hemoglobinei glicate  de 1- 1,9 puncte procentuale în cazul DZ tip 1 și de 0,3-2 puncte procentuale în cazul DZ tip 2. Tododată, terapia medicală nutrițională joacă un rol cheie în ceea ce privește managementul greutății și îmbunătățirea factorilor de risc cardiovascular precum tensiunea arterial și profilul lipidic.

Se recomandă ca specialiștii care efectuează consilierea persoanei cu DZ în privința alimentației potrivite să se concentreze asupra a trei factori cheie: alegerea legumelor sărace în amidon, reducerea la minim a consumului de alimente cu zahăr sau a cerealelor rafinate și selectarea alimentelor integrale în detrimentul celor procesate. Dieta Mediteraneană, dieta săracă în carbohidrați (cunoscută și ca low-carb diet) și deta vegetarian sau bazată pe plante sunt modele de alimentație sănătoase care și-au dovedit eficacitatea în atingerea controlului glicemic.

În mod ideal, planul alimentar trebuie elaborat în colaborare cu persoana cu DZ, iar recomandările terapiei nutriționale trebuie ajustate în mod regulat, pe baza schimbărilor din circumstanțele de viață ale persoanei, preferințele și cursul bolii.

Pentru un consult de specialitate sau un plan nutrițional elaborat corect, vă așteptăm la RMN Diagnostica Sibiu.

Ne găsiți în Sibiu, strada Someșului numărul 19

Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135

www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro