Din septembrie, consultații nefrologie la RMN Diagnostica Sibiu!
Nefrologia este ramura medicinei interne care se ocupă cu studiul patologiei renale. Cuvântul nefrologie derivă din grecescul nephros, care înseamnă „rinichi”, și sufixul -logie, sau „studiu al”.
Majoritatea bolilor ce afectează rinichii nu sunt limitate doar la organ, ci mai degrabă sunt afecțiuni sistemice. Rolul nefrologiei este în diagnosticarea bolilor rinichilor și tratamentul acestora (medical, dializă), precum și urmărirea pacienților transplantați renal. Mai mult decât atât, majoritatea nefrologilor se consideră specializați în tratarea tulburărilor electrolitice și a hipertensiunii. Având în vedere că majoritatea bolilor renale sunt cronice, se poate afirma că nefrologii „îmbătrânesc” alături de pacienții lor.
Cine merge la nefrolog?
Pacienții sunt trimiși la nefrolog pentru un consult de specialitate din diferite motive, ca de exemplu:
– Insuficiență renală acută (IRA) – pierderea rapidă a funcției renale.
– Insuficiență renală cronică (IRC) – alt medic a detectat cresteri ale produșilor azotați (creatinină, uree, acid uric, BUN – blood ureea nitrogen, utilizat în USA) în cadrul unor detectări de rutină sau investigarea unei alte afecțiuni, semn al declinului funcției renale. Actualmente se folosește termenul de boală cronică de rinchi (BRC).
– Hematurie – evidențierea sângelui în urină.
– Proteinurie – evidențierea proteinelor în urină (albumina fiind una din cele mai importante).
– Litiază renală – formare de calculi renali ce se pot localiza în rinichi, uretere, vezică, uretră. Pot fi detectați în cadrul unui consult nefrologic dar acești pacienți sunt îndrumați de urgență la urolog, tratamentul litiazei (ESWL, nefrolitotomie percutană, chirurgie deschisă) fiind apanajul acestei specialități.
– Neoplasm renal (cancer), de obicei carcinom, acesta fiind îndrumat către urolog, tratamentul fiind decis de echipa: urolog, oncolog, radiolog, anatomopatolog.
– Infecții urinare, recurente sau cronice, înalte (pielonefrite) sau joase (cistite, uretrite).
– Pacient hipertensiv, al carui tratament antihipertensiv nu dă rezultate și la care se suspectează o cauză secundară, posibil renală.
– Tulburări hidroelectrolitice și acidobazice.
Începând cu luna septembrie, în cadrul policlinicilor noastre din Sibiu și Făgăraș, pacienții pot beneficia de consultații în specialitatea NEFROLOGIE și de investigații de specialitate, efectuate de doamna doctor Maria- Magdalena Crăciun, medic specialist nefrolog, un medic cu expertiză foarte bună a echipei policlinicii noastre din Brașov.
Pentru că sănătatea pacienților noștri primează, indiferent de distanță sau de locație!
Pentru informații și programări:
SIBIU
Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro
contact@rmn-diagnostica.ro