Proteinele
Ce sunt proteinele?
Proteinele sunt constituenți ai organismului de o importanță covârșitoare, cu multiple roluri esențiale, fiind nelipsite din viața de zi cu zi.
Surse alimentare de proteine
Principalele surse de proteine de calitate superioară din alimentație sunt reprezentate de carne, pește și de derivatele lor. De asemenea, printre alte surse de proteine animale complete se numără ouăle și laptele. Soia este singura plantă ce conține proteine cu valoare biologică ridicată. Cerealele au proteine cu valoare biologică scăzută, de aceea, se recomandă asocierea produselor din carne cu derivatele de cereale. Cel mai echilibrat conținut de aminoacizi îl are oul, fiind un termen de referință pentru alte alimente. Acesta conține proteine atât în albuș (ovoalbumină), cât și în gălbenuș (ovovitelină). Proteinele din tendoane, fascii, cartilaje au valoare biologică scăzută și de aceea, cantitatea consumată nu trebuie să fie ridicată. Legumele și fructele sunt sărace în proteine, cu excepția leguminoaselor uscate și a fructelor oleaginoase.
Rația zilnică recomandată de proteine
Necesarul de proteine depinde de necesitățile de dezvoltare ale organismului, având în vedere starea de sănătate a persoanei respective și este definit ca aporul proteic necesar acoperirii pierderilor, la o persoană cu echilibru energetic stabil. Recomandările generale pentru persoanele adulte sunt de 0.8 g/kgc/zi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, aceasta însemnând 10-15% din aportul energetic total, jumătate fiind proteine vegetale ți jumătate de origine animală. Există situații particulare în care aportul trebuie să fie mai mare, de exemplu, la femeile însărcinate – de 1.1 g/kgc/zi, în perioada de alăptare – de 1.3 g/kgc/zi, iar la persoanele aflate în convalescență, la copiii în perioada de creștere sau la persoanele cu activitate fizică foarte intensă, necesarul putând ajunge chiar la 20% din total. Există și afecțiuni în care aportul de proteine trebuie limitat, de exemplu, în anumite boli renale.
Astfel, proteinele sunt esențiale pentru toate organismele, fiind omniprezente în toate tipurile de diete.
Pentru a afla mai multe despre o alimentație echilibrată, solicită o programare la unul dintre medicii Departamentului Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, din cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu.
Pacienții beneficiază de consultații de specialitate diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, gratuit, în baza trimiterii de la medicul de familie, acordate de doamna doctor Ana-Maria Hilma, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice și de domnul doctor Gheorghe Ghișe, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, doctor în științe medicale.
Pentru informații, tarife și programări Sibiu
Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121 // 0269243135
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/