Rolul intervenției medicale nutriționale în tiroidita Hashimoto

Articol Diabet, nutriție și boli metabolice

Anticorpii anti TPO și anti TG pot să̆ apară̆ modificați cu zeci de ani înainte de depistarea unei modificări a nivelului de TSH. Testarea acestora în prezența istoricului familial și a factorilor de risc poate ajuta la identificarea bolilor tiroidiene autoimune încă din stadii incipiente, evaluarea riscului de dezvoltare a acestor boli, ghidarea tratamentului și intervenției dietetice în cazul în care este necesar.

Tiroidita Hashimoto este o boală̆ autoimună̆ caracterizată̆ de inflamația cronică̆ a glandei tiroide, declanșată̆ de sistemul imunitar al organismului, care distruge treptat țesutul tiroidian. Pe mă̆sură̆ ce inflamația continuă̆ și distrugerea țesutului tiroidian are loc, glanda tiroidă̆ poate deveni incapabilă̆ să̆ producă̆ suficienți hormoni. Acest lucru conduce în cele din urmă la hipotiroidism.

Scăderea inflamației în tiroidita Hashimoto poate încetini sau întârzia într-o anumită̆ mă̆sură instalarea hipotiroidismului, dar nu o poate preveni complet în cazul în care boala autoimună̆ continuă̆ să̆ progreseze. Aceasta poate duce la o perioadă̆ de remisie, timp în care glanda tiroidă̆ poate funcționa bine, TSH-ul și nivelurile de hormoni tiroidieni pot reveni la valorile normale.

Remisia nu înseamnă că̆ boala a dispărut complet, ci faptul că̆ simptomele dispar sau devin mai puț̦in severe. Această̆ stare poate influența considerabil calitatea vieții prin obținerea greutății ideale, îmbunătă̆țirea focusului mental, a tranzitului intestinal, a stă̆rii de dispoziție, a nivelului de energie, a calității somnului și a menstruațiilor.

Deseori pentru obținerea remisiei este nevoie de o abordare mult mai complexă̆ decât o suplimentare cu vitamina D fă̆cută̆ orbește și eliminarea glutenului, respectiv:
– identificarea și corectarea carențelor nutriționale ce au un rol crucial în menținerea sănătății tiroidiene și în combaterea stresului oxidativ precum iodul, vitaminele B1, B7, B12, C, D, E, folații, polifenolii, magneziul, seleniul, zincul, fierul și acizii grași omega-3;
– identificarea și eliminarea declanșatorilor de natură̆ infecțioasă prin intervenții medicamentoase specifice+intervenție dietetică̆, suplimente alimentare (H. pylori, yersinia enterocolitica, – Epstein Barr, Borrelia Burgdoferi etc);
– repararea intestinului permeabil;
– creșterea aportului de antioxidanți;
– optimizarea nivelului de glicemie;
– managementul stresului;
– igiena somnului.

Toamna este sezonul în care senzația de sațietate nu se mai atinge atât de ușor doar cu salate și sandviș̦uri rapide și este perfect normal să̆ se întâmple asta pentru că organismul tânjește după̆ alimente calde și onctuoase pentru a se adapta la schimbă̆rile de temperatură̆. În plus, dacă̆ existā o toleranță scăzută la frig din cauza hipotiroidiei autoimune, problema trebuie gestionatā cu ceva mai mult decât un palton și o pereche de șosete că̆lduroase, respectiv cu preparate calde, bogate în nutrienți.

Deși există o tentație mare de a acoperi cerințele suplimentare de energie ale organismului cu produse de patiserie și pâine, mesele regulate, aportul suficient de macronutrienți, variatatea crescută̆ de alimente de sezon care abundă̆ în antioxidanți și fibre sunt cele care pot preveni creșterile ponderale neintenționate, stă̆rile de oboseală̆, ceața mentală̆ și constipația: morcovii, sfecla, păstârnacul, țelina, varza albă sau roșie (gătită), fasolea, ceapa roș̦ie, prazul, usturoiul, cimbrul, guliile (gătite), spanacul, salata verde, dovleacul și semințele de dovleac, semințele de floarea soarelui, strugurii negri, prunele uscate, merele, sardinele, heringul, somonul, macroul, ouăle, carnea de pasare, fasolea, lintea, năutul, mazărea, pătrunjelul, busuiocul, uleiul de măsline, hrișca, orezul brun etc.

Pe nutriționista Ramona Dună o puteți găsi în clinica noastră din Brașov.

Brașov, strada Hermann Oberth nr. 8
Telefon 0368990
E-mail: ambulator@rmn-diagnostica.ro