Dr. Roxana Tanase RMN Diagnostica rotavirus

Prevenirea infecției cu Rotavirus prin vaccinare

Articol Pediatrie

Infecția cu Rotavirus este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari și la copiii mici.

Chiar dacă evoluția bolii este autolimitantă, pierderile digestive pot fi importante, astfel încât decesul prin deshidratare severă poate surveni în orice moment.

De la introducerea vaccinurilor împotriva infecției cu Rotavirus, a scăzut substanțial numărul îmbolnăvirilor, spitalizarilor și al deceselor cauzate de acest virus, la copiii sub vârsta de 5 ani, astfel CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă vaccinarea tuturor sugarilor începând cu vârsta de 6 săptămâni.

Având transmitere fecal-orală, infecția cu Rotavirus este frecventă în cadrul colectivităților, mai ales în rândul copiilor din creșe și grădinițe, incriminat fiind și personalul care îngrijește copiii.

Tabloul clinic se caracterizează prin:
– scaune diareice apoase, frecvente, explozive,
– vărsături,
– crampe abdominale,
– febră,
– anorexie,
– scădere în greutate
– semnele de deshidratare precum ochi încercănați, înfundați în orbite, buze uscate, limba saburală, pliu cutanat leneș, oligo-anurie, somnolență, apatie, alterarea senzoriului.

Prevenția gastroenteritei cu Rotavirus se poate realiza prin administrarea vaccinului oral, viu atenuat.

RotaTeq: vaccin pentavalent, previne gastroeneteritele prin rotavirus determinate de serotipurile G1, G2, G3, G4. Schema de vaccinare constă în administrarea a trei doze.
Prima doză poate fi administrată de la vârsta de 6 săptămâni, dar nu mai târziu de 12 săptămâni.
Poate fi administrat și prematurilor cu vârsta gestațională de cel puțin 25 săptămâni, iar prima doză se adminsitrează la cel puțin 6 săptămâni după naștere.
Trebuie să existe intervale de cel puțin 4 săptămâni între doze. Este de preferat ca schema de vaccinare cu trei doze să fie încheiată înainte de 20-22 săptămâni. Dacă este necesară o a treia doză, se poate administra până la vârsta de 32 săptămâni.
Se recomandă ca la sugarii la care s-a administrat RotaTeq pentru prima imunizare împotriva rotavirusului să se administreze același vaccin și la dozele ulterioare.
RotaTeq este numai pentru administrare orală, sub nicio formă nu trebuie administrat prin injectare.

Rotarix: vaccin monovalent, previne gastroenteritele prin rotavirus determinate de serotipurile G1 si non G1.
Schema de vaccinare cuprinde două doze, prima doză putând fi administrată începând cu vârsta de 6 săptămâni. Între doze trebuie să existe un interval de cel puțin 4 săptămâni.
Se poate administra și prematurilor cu vârsta gestațională de minim 27 de săptămâni.
Este de preferat ca schema de vaccinare să fie administrată înaintea vârstei de 16 săptămâni, dar trebuie finalizată înainte de vârsta de 24 săptămâni.
Se recomandă ca la sugarii la care se administrează prima doza Rotarix, schema de vaccinare să se completeze cu o a doua doză de Rotarix.
Rotarix nu se va administra copiilor mai mari de 24 de săptămâni.
Rotarix se administrează numai pe cale orală, nu trebuie niciodată injectat.

În cadrul Centrului medical RMN Diagnostica Brașov , doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie, efectuează vaccinarea împotriva infecției cu Rotavirus tuturor sugarilor începând cu vârsta de 6 săptămâni. De asemenea, în cazul suspiciunii clinice de gastroenterită virală beneficiem de testele rapide de diagnostic pentru identificarea antigenului Rotavirus și Adenovirus în materile fecale.

Informații și programări:
BRAȘOV
Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro