Melanomul

Articol Dermatologie

Melanomul reprezintă cea mai agresivă formă de cancer de piele care se dezvoltă prin creșterea și înmulțirea necontrolată a melanocitelor, celule care produc pigmentul pielii. Deși nu e cea mai frecventă formă de cancer de piele, melanomul e responsabil însă de majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele. Numărul cazurilor de melanom este în creștere în întreaga lume: 10-25 cazuri noi la 100.000 locuitori în Europa, 20-30 cazuri noi la 100.000 locuitori în USA și 50-60 cazuri noi la 100.000 locuitori în Australia.

Tipuri de melanom
Melanom extensiv in suprafață – este cel mai comun subtip, întâlnit pe zonele cele mai expuse la soare (torace posterior la bărbați, membre inferioare la femei). E recunoscut dupa regula ABCDE (A- asimetrie, B-borduri/margini neregulate, C- varietate de culoare, D- diametru >6mm, E-evoluție în timp). Se dezvoltă cel mai frecvent pe nevi preexistenți. Aceasta este tipul de leziune care se modifică lent în timp.
Melanom nodular – e al doilea cel mai frecvent tip de melanom întâlnit. Se întâlnește cel mai frecvent pe trunchi. Este cunoscut pentru evoluția rapidă, în săptămâni și luni. Se prezintă ca un nodul roșu sau negru-albăstrui, dar un procent mic din leziuni pot fi și amelanotice.
Melanom lentiginos, in situ și invaziv îl întâlnim de obicei la vârstnici, pe zonele fotoexpuse, progresează încet, în mulți ani.
Melanom desmoplastic se întâlnește în decada 6-7 de viață, pe zonele fotoexpuse (față, gât).
Melanom acral se întâlnește frecvent la fototipurile închise, la nivelul palmelor și tălpilor, uneori periunghial.
Melanom mucos întâlnit la nivelul conjunctivei, intranazal, sinus, cavitatea orală, vulvă, anorectal, mucoasa uretrală. Acesta este tipul de melanom cu depistare tardivă.

Factori de risc
Există anumiți factori de risc asociați cu apariția melanomului:
● istoricul de arsuri solare
● expunerea neprotejată la soare sau alte surse artificiale de lumină (solar de bronzat, fototerapie)
● pielea deschisă la culoare, care se bronzează greu și cu tendință la arsuri solare
● sindromul nevilor multipli (>50 nevi tipici la copii, >100 nevi tipici la adulți sau existența de nevi atipici), nevi congenitali mari
● istoric personal sau familial de melanom

Expunerea periodică, intensă, frecvent în cursul copilăriei sau adolescenței, urmată de arsuri solare e mai dăunătoare decât expunerea frecventă, gradual, de lungă durată. O arsură solară în copilărie dublează riscul apariție melanomului mai târziu.

Vârsta medie de apariție a melanomului este 52 ani, însă acesta poate apărea la orice vârstă.
Melanomul poate apărea în orice zonă, însă cele mai frecvente localizări sunt reprezentate de toracele posterior la bărbați, iar la femei membrele inferioare, urmat de trunchi, localizări corelate tot cu expunerea intermitentă la soare. Aceste localizări sunt întâlnite la persoanele tinere. La vârstnici însă, incidența mai mare a melanomului se întâlnește cel mai frecvent pe zonele cu expunere cronică, cumulativă la soare (scalp, față, gât, urechi).

Cele mai bune metode de prevenție recomandate de medicii dermatologi sunt reprezentate de evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11-17, utilizarea mijloacelor de protecție solară (haine cu protecție UV, pălării cu boruri largi, ochelari de soare, aplicarea de creme de protecție solară.

Diagnostic și tratament
O examinare clinică a pielii, completată de dermatoscopie reprezintă o metodă de depistare a cancerelor de piele, inclusiv a melanomului. Pentru confirmarea diagnosticului este necesară o biopsie și un examen histopatologic. Un astfel de examen stabilește grosimea tumorii, dacă e ulcerată sau nu, numărul de mitoze, dacă există sau nu invazie locală. În funcție de aceste criterii se stabilește stadiul de boală, necesitatea altor investigații suplimentare și planul terapeutic.

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele, astfel că diagnosticul și tratamentul cât mai precoce cresc șansele de supraviețuire.

Dr. Elena Natalia Stanimir acordă consultații în specialitatea DERMATOLOGIE, în contract CAS Sibiu, în baza programării prealabile.

📍 RMN Diagnostica Sibiu ⠀
Str. Someșului, Nr. 19, Sibiu⠀
0269243121 // 0269243135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro