doctor Adrian Mucileanu, medic specialist gastroenetrolog

Manifestări gastrointestinale în Covid-19

Articol Gastroenterologie

Virusul SARS-CoV-2 este un nou tip de coronavirus care a infectat peste 136 de milioane de oameni de pe toate continentele și care cauzează, ceea ce este cunoscut sub numele de COVID -19 (Coronavirus disease 2019).

Calea principală de transmitere este cea aeriană. Acest tip de virus are un tropism foarte ridicat pentru sistemul respirator. Calea de intrare în organism este prin intermediul unui receptor numit ACE2, care este foarte bine reprezentat în celulele care căptușesc căile respiratorii. Acești receptori se găsesc și în alte organe cum ar fi tractul gastrointestinal, ficat, căi biliare, pancreas, rinichi și pereții vaselor de sânge. Astfel, se explică faptul că, pe lângă manifestările respiratorii bine cunoscute (tuse, dispnee) pot apărea și manifestări extrarespiratorii, cum ar fi cele gastroenterologice care vor fi prezentate, în continuare.

Deși studiile sunt insuficiente, se consideră că transmiterea fecal-mucosală,  prin atingerea gurii, nasului sau ochilor cu mâinile contaminate  este posibilă . Aceasta se bazează pe faptul că s-a identificat ARN viral, în scaunul bonavilor de COVID-19 (36-53 % din cazuri). Trebuie avut în vedere riscul de contaminare cu SARS-CoV-2 în timpul folosirii toaletelor publice, în condițiile în care acest virus poate rezista pe suprafețe din plastic sau inox timp de 2-3 zile.

Este de remarcat faptul că la pacienții cu COVID-19, prezența virusului în scaun  poate persista și după negativarea testului PCR nazofaringian.

Conform unui studiu recent, cele mai frecvente simptome din sfera gastrointestinală au fost scăderea poftei de mâncare (19,9 %), tulburările de gust și miros (15,4 %), diareea (13,2 %) și grețurile (10,3 %). Mai rar întâlnite sunt hemoragiile digestive, vărsăturile, disfagia, durerile abdominale, refluxul gastroesofagian și constipația. Diareea reflectă cel mai bine leziunile de la nivelul epiteliului intestinal care, frecvent sunt asociate cu modificări ale florei intestinale.

Simptomele gastrointestinale pot fi singurele care apar în infecția cu SARS-CoV-2. De asemenea, aceste simptome pot apărea deodată sau chiar înaintea celor respiratorii.  În aceste situații se poate întârzia diagnosticul și, prin urmare, crește riscul de răspândire al virusului.

În cazul apariției acestor simptome nu înseamnă neapărat că există o infecție cu SARS-CoV-2, dar trebuie luată în calcul această posibilitate, mai ales dacă se asociază simptomele tipice de COVID-19 (febră, tuse , dispnee sau durere în gât).

Nu există un tratament specific pentru aceste simptome. Se urmează tratament simptomatic pentru fiecare simptom în parte și, în peste 80 % din cazuri, acesta se poate face la domiciliu. Cazurile severe de diaree sau vărsături care pot cauza deshidratare sau tulburări hidroelectrolitice, precum și hemoragiile digestive, necesită asistență medicală.

Manifestările gastrointestinale ale COVID-19 pot persista chiar după eliminarea virusului din organism. Conform unui studiu efectuat în China simptomele care au persitat cel mai frecvent după vindecarea bolii au fost scăderea poftei de mâncare, greața, boala de reflux și diareea.

În cadrul centrelor medicale RMN Diagnostica Sibiu și Făgăraș, pacienții beneficiază de consultații de specialitate gastroenterologie, acordate de domnul doctor Adrian Mucileanu, medic specialist gastroenetrolog.

RMN Diagnostica Sibiu ⠀
Str. Someșului, Nr. 19, Sibiu⠀
0269243121 // 0269243135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro

RMN Diagnostica Făgăraș
Strada Ghioceilor nr. 1 și nr. 6
0368 406 529 // 0368 004 126
www.rmn-diagnostica.ro // fagaras@rmn-diagnostica.ro