Importanța alimentației în tiroidita Hashimoto și în hipotiroidism

Articol Nutriție / dietetică

Hipotiroidia înseamnă mai mult decât o “glandă leneșă”, iar boala autoimună nu se limitează doar la distrucția glandei tiroide. Faptul că există o predispoziție genetică și exemple în jurul tău care îți arată parcursul descurajator al acestei afecțiuni, NU reprezintă o certitudine că asta te așteaptă. În cele mai multe situații pot fi de vină informațiile necunoscute sau investigațiile insuficiente.

Până la urmă dacă acest proces a început, ce faci? Aștepți cu răbdare ca situația să se înrăutățească? TU ai puterea să schimbi lucrurile în favoarea ta, pentru tine și pentru cei din jurul tău. Încearcă!

Anticorpii anti TPO și anti TG pot să apară modificați cu zeci de ani înainte de depistarea unei modificări a nivelului de TSH. Testarea acestora în prezența istoricului familial și a factorilor de risc poate ajuta la: identificarea bolilor tiroidiene autoimune încă din stadii incipiente, evaluarea riscului de dezvoltare a acestor boli, ghidarea tratamentului și intervenției dietetice în cazul în care este necesar.

Prin intervenția dietetică țintită, se urmăresc două aspecte extrem de importante:
– scăderea titrului de anticorpi anti tiroidieni
– îmbunătățirea calității vieții

Gestionarea tiroiditei autoimune presupune:
– identificarea și corectarea exceselor/carentelor nutriționale (feritină, zinc, iod, seleniu, vitamina D, tiamină, etc.)
– identificarea și eliminarea declanșatorilor de natură infecțioasă prin intervenții medicamentoase specifice + intervenție dietetică, suplimente alimentare (H. pylori, Yersinia enterocolitica, Epstein Barr, Borrelia, COVID etc.)
– repararea intestinului permeabil
– o dietă bogată în antioxidanți
– optimizarea nivelului de glicemie
– managementul stresului
– igiena somnului

ÎN PLUS FAȚĂ DE TSH ȘI FT4
Anticorpii anti-TPO și anti-TG pot să apară modificați cu zeci de ani înainte de depistarea unei modificări a nivelului de TSH.

Atenție la intervalele de referință ale laboratorului. Conform medicinei funcționale, limitele normale de referință ar trebui să se situeze între 1 și 2 μUI/ml.

În funcție de semne și simptome:
– Feritina, B12, ideal holotranscobalamina
– Folat eritrocitar
– Homocisteina
– Fosfataza alcalină
– Vitamina D
– Ionograma serică
– Seleniu și zinc seric
– Zonulina din materiile fecale, elastaza pancreatică H. pylori din scaun (dacă nu a mai fost infecție în antecedente)
– Test SIBO, analiza de disbioză intestinală
– Analiza parazitologică

Suportul biologic si nutrițional al glandei tiroide
Pentru o funcționare optimă, glanda tiroidă are nevoie de toți MACRONUTRIENȚII, fără excepție!

Glanda tiroidă poate fi afectată de aportul inadecvat de:
– proteine: diete vegane, vegetariene
– grăsimi: dezechilibre hormonale
– prebiotice și probiotice
– carbohidrați, fibre
– calorii

în anumite situații de post intermitent, prelungit (scăderea conversiei T4 în T3).

SURSE ALIMENTARE:
PROTEINE : carne de pasăre de curte, ouă și organe din surse bio, hering, sardine, macrou, somon sălbatic, pește capturat
GRĂSIMI: ulei de măsline, semințe de cânepă, semințe de dovleac, nuci, migdale, măsline grecești, avocado
CARBOHIDRAȚI: hrișcă, amaranth, orez brun, orez integral, linte, naut, mazăre, fasole, morcovi, sfeclă, păstârnac, mere, prune uscate, struguri negri, kiwi
PRE ȘI PROBIOTICE: sparanghel, ceapă verde, praz, anghinare, fenicul, usturoi, broccoli, banane verzi, murături fermentate, ghimbir fermentat, kefir de capră, brânzeturi maturate

Insuficiența hormonilor tiroidieni face ca extragerea substanțelor nutritive să fie mai dificilă și mai puțin eficientă, ceea ce poate determina carențe!

IODUL

Surse alimentare: creveți, alge marine, biban, ciocolată neagră, brânză de capră, stridii, ficat de cod, ouă, lactate, sare iodată, cod, ton.
Nu se recomandă administrarea de spirulină sau alte suplimente cu conținut ridicat de iod. Necesarul se poate atinge foarte ușor din alimentație sau se poate corecta conform analizelor și recomandărilor medicului.

VITAMINA D
Carența de vitamina D este corelată cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor autoimune.

Surse alimentare: somon sălbatic, ouă, ciuperci uscate la soare, ficat de cod + expunere la soare. Suplimentarea vitaminei D se face cu alimente bogate în grăsimi: nuci, migdale, semințe, avocado toast, ideal dimineața.

Suplimentele alimentare:
Pentru ca receptorii tirodieni să funcționeze în mod optim, nivelul de vitamina D trebuie să fie cuprins între 50-70 ng/L. Nivelul vitaminei D se verifică regulat, mai ales în sezonul rece. Pentru o asimilare optimă, se poate asocia cu K2 – dacă nu sunt contraindicații
medicale.

SELENIUL ȘI ZINCUL

SELENIUL – Carența de seleniu reprezintă un factor de risc pentru tiroidita Hashimoto. Surse alimentare: semințe de dovleac, nuci braziliene, carne de pasăre, orez brun, ficat de vită.
Suplimentele alimentare NU se administrează în același timp, deoarece scade rata de absorbție. Cea mai bună formă de seleniu este selenometionina – forma care se găsește în mod natural și în alimente. Suplimentarea nu se face continuu, se repetă analizele.

ZINCUL este necesar pentru conversia T4 în T3, formarea de TSH și se epuizează la cei cu hipofuncție tiroidiană (secretie crescuta de TSH). Uneori apare pe analize și sub o fosfataza alcalina scăzută. Vegetarienii au un risc ridicat de carentă de zinc.

Surse alimentare: fructe de mare, linte, mazăre, ouă, fasole verde, carne de vită din surse bio.
Suplimentele de zinc se administrează cu alimente bogate în grăsimi; dozele peste 40mg pot provoca depleție de cupru.

MAGNEZIUL

Depleția de magneziu poate afecta funcția tiroidiană prin scăderea producției de hormoni tiroidieni, afectarea absorbției iodului și creșterea stresului oxidativ.

ABSORȚIA MAGNEZIULUI DEPINDE DE NIVELUL ACIDULUI GASTRIC!

Surse alimentare: frunze închise la culoare, migdale, linte, ciocolată neagră, semințe de dovleac, avocado, orez brun, semințe chia.

Suplimentele alimentare se administrează cu alimente, dar se evită cele bogate în fitați: semințe, nuci, mazăre, fasole, linte, naut. Se păstrează o pauză de cel puțin 4 ore distanță de la administrarea medicamentației pentru tiroidă.

FIERUL

Este nevoie de cel puțin 40 ng/ml pentru a opri căderea părului, cel puțin 70 ng/ml pentru ca părul să crească înapoi.

Surse alimentare fier hemic: organe, curcan, pui, carne de vită din surse bio. Surse alimentare fier non-hemic: fasole, spanac, nuci, alune.

Alimentele bogate în fier se consumă împreună cu alimente bogate în vitamina C – este nevoie de un mediu acid pentru a crește biodisponibilitatea fierului, de exemplu: ficăței sotați serviți cu salată verde, ardei gras, zeama de lămâie, pătrunjel.
Suplimentele alimentare se administrează doar la recomandarea medicului. Pe lângă hemogramă, sideremia este foarte important să se investigheze și FERITINA (depozitele de fier).

V.N (12-150 ng/ml). NIVEL OPTIM PENTRU FUNCȚIONAREA TIROIDEI: între 90-110 ng/ml.

VITAMINA B12
Surse alimentare: pește, ouă, carne de pasăre, lactate, vită, organe. Se poate adăuga drojdia inactivă în salate, paste, drob, omletă, supe creme, piureuri, creme vegetale.

Suplimentele alimentare se administrează doar la recomandarea medicului. Se poate solicita analiza holotranscobalamina (B12 activa), analiza uzuală de B12 nu este întotdeauna relevantă.
VALORI OPTIME: 700-900 pg/ml.

ANTIOXIDANȚII (VITAMINA C, E, BETACAROTEN)

Vitamina C – esențială pentru susținerea funcției suprarenale.
Surse alimentare: pătrunjel, mărar, busuioc, rozmarin (proaspete și uscate), turmeric, morcovi, sfeclă, ardei kapia, ardei gras, dovleac, rodie, kiwi, portocale, grepfruit, prune uscate, zmeură, afine, linte, fasole neagră, lăstari, germeni.

CRUCIFERELE ȘI ALTE ALIMENTE PROBLEMATICE

Glutenul, lactatele de origine animală (în mod deosebit de vacă), solanaceele, leguminoasele, oleaginoasele, ouăle se elimină în prezența sindromului de intestin (leaky gut), disbiozei, infecțiilor parazitare, candidozei, sub îndrumarea unui specialist.

Consumul de ZAHĂR, GRĂSIMI TRANS, INDULCITORI ARTIFICIALI pot duce la disbioză intestinală, stres oxidativ – inflamație, de exemplu: produsele de patiserie, sucurile, dulciurile, semipreparatele, alimentele de tip fast-food, suplimentele sportive.

IMPLEMENTAREA MODIFICĂRILOR ÎN DIETĂ

PASUL 1: se poate testa o dietă de eliminare a alimentelor cu potențial declanșator: gluten, lactate, zahăr, indulcitori artificiali. Dacă
după 6 săptămâni nu se observă îmbunătățiri, se poate trece pe un protocol autoimun din care sunt excluse ouăle, solanaceele, oleaginoasele, cerealele – ideal sub supravegherea unui specialist.

Eliminarea se face pe o perioadă limitată de timp (8-12 săptămâni).

PASUL 2: alimentele se diversifică în funcție de toleranță, aportul de fibre se crește gradual – se poate monitoriza într-o aplicație.
Alimentele excluse nu se înlocuiesc cu variante de alimente ultraprocesate, ci cu alimente integrale sau cât mai puțin procesate.

PASUL 3 și 4: se includ în alimentație alimentele fermentate, untul ghee, uleiul MCT, supa de oase + enzime și probiotice la nevoie.

REINTRODUCEREA ALIMENTELOR EXCLUSE se face printr-o dietă de rotație!

Informații și programări
Brașov
0368990