Pediatrie automedicatia Roxana Tănase, medic specialist pediatrie RMN DIAGNSOTICA BARSOV

Automedicația în cazul copiilor

Articol Pediatrie

Automedicația este definită ca fiind administrarea medicamentelor fără avizul medicului.

Aceasta, fără supraveghere medicală, poate duce la efecte negative și consecințe pe termen lung asupra sănătății. Nu orice fel de medicamente eliberate fară prescripție medicală sunt complet sigure, majoritatea provocând efecte secundare nedorite.

Automedicația este o practică în creștere constantă. Din 2008, din ce în ce mai multe medicamente sunt disponibile fără a solicita farmacistul. Favorizat de accesul facil la informație prin intermediul presei, internetului și publicității, acest fenomen tinde să se generalizeze.

Automedicația ascunde un alt pericol, acela de a crede că internetul poate substitui avizul medicului, aproape jumătate dintre utilizatori frecventând forumurile și site-urile de specialitate pentru a se informa despre anumite medicamente sau afecțiuni. Cât despre medicamentele vândute prin intermediul internetului, există riscul ca acestea să fie contrafăcute, Organizația Mondială a Sănătății precizând că acestea reprezintă 50% dintre medicamentele vândute ilegal.

Cea mai cunoscută situație de abuz de medicamente este cea a ANTIBIOTICELOR.

Desi mulți au avut cel puțin o dată în viață un tratament cu antibiotice, nu toată lumea știe cu adevărat ce sunt acestea.

Antibioticele sunt o clasă de medicamente cu largă utilizare în medicina modernă, care împiedică dezvoltarea anumitor microorganisme cu rol în apariția infecțiilor și a suprainfecțiilor. Efectele antibioticelor sunt bactericide, bacteriostatice, fapt pentru care utilizarea lor a crescut nejustificat, situând România pe locul al doilea în clasamentul european de prescriere a antibioterapiei. Din păcate, antibioticele sunt recomandate chiar și în cazul infecțiilor virale, deoarece prezintă simptome asemănătoare cu cele bacteriene și sunt dificil de diferențiat. Cunoașterea naturii infecțiilor, a agentului patogen care le-a provocat este foarte importantă pentru urmarea unui tratament corect.

Automedicația, cât și administrarea incorectă, atât ca antibiotic selectat, doza, număr de zile de tratament, atrag după sine prelungirea bolii, rezistența la antibioticul respectiv și ineficiența acestuia pe viitor, efecte secundare precum alergiile, scăderea rezistenței generale a organismului. O altă decizie greșită a pacientului este întreruperea administrării tratamentului după 3-4 zile, atunci când simptomele se ameliorează.

În cazul copiilor, decizia adminstrării antibioticului este, de cele mai multe ori, a părinților. Frecvent ne lovim de afirmația ” fără antibiotic nu îi trece”, aceștia insistând și, uneori, forțând medicul să prescrie antibiotic, iar în caz de refuz, în ciuda tuturor explicațiilor oferite, aceștia facând tot posibilul să procure un antibiotic.

Tratamentul trebuie inițiat la recomandarea specialistului, în funcție de germenele implicat, toleranța pacientului, ținând cont de contraindicații și de interacțiunile cu alte medicamente administrate. Dezvoltarea alarmantă a rezistenței bacteriene ne supune, pe oricare dintre noi, riscurilor de a dezvolta infecții grave.

Mesaje cheie pentru publicul larg:

  • Nu încercați niciodată să cumpărați antibiotice fară rețetă
  • Nu utilizați niciodată antibiotice rămase de la tratamente anterioare
  • Nu împărțiți niciodată antibioticele rămase, cu alte persoane.
  • Antibioticele sunt eficace numai împotriva infecțiilor bacteriene și nu vindecă în cazul infecțiilor produse de virusuri, precum răceală sau gripa
  • Până la 80% din bolile care apar iarna și care afectează nasul, urechile, gâtul și plămânii sunt de natură virală, astfel că, nu vă veți simți mai bine dacă luați antibiotice.

Pe doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie, o puteți găsi în cadrul centrului RMN Diagnostica Brașov, aceasta acordând consultanță, dar și consultații de specialitate, în contract CAS.

Informații și programări:

BRAȘOV
Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro