Terapia psihologică a adicțiilor

Articol Psihiatrie

În vreme ce consilierea și medicația realizate de psihiatru stabilizează pacientul și îl așază pe acesta într-o postură potrivită pentru a parcurge, fără derapaje, cărarea psihoterapiei, psihoterapeutul este cel care are rolul central în tratamentul adicției.

Ce oferă psihoterapia?
1. O relație emoțională, încrezătoare, cu terapeutul. Rogers spunea că această „relație” este „condiția necesară, uneori suficientă, pentru îmbunătățire, în orice terapie”
2. Obiective terapeutice: „dorim să depășim adicția”, „dorim să îmbunătățim calitatea vieții”
3. Explicații științifice, conceptualizări care descriu simptomele și pun baza demersului terapeutic
4. O deprindere terapeutică, ca un fel de ritual: o anumită oră, un fel de a aborda problema, un feed-back final etc.

Se întâmplă, în multe cazuri, ca relația client-psihoterapeut să nu funcționeze. Este bine ca atunci când acceptăm în terapie anumiți clienți, să fim atenți la câteva aspecte:
-mă simt interesat de persoana clientului mei și de problema sa?
-am convingerea că îl pot ajuta?
-sunt pregătit să îl călăuzesc pe drumul maturizării sale?
-dispun de metodele, de formarea potrivită, de experiența necesară?

Terapeuții apreciați ca dând bune rezultate în chesiunea adicțiilor sunt:
-calzi, prietenoși, toleranți
-adaptativi (nu justițiari, ideologi)
-angajați în procesul terapeutic
-creativi (multe probleme ce țin de adicție necesită din partea terapeutului metode ingenioase de abordare)

Obiectivele terapiei psihologice în adicție sunt următoarele:
-acceptarea. „-Da, mă confrunt cu o problemă legată de adicție. Nu ascund adevărul. Nu îl mai neg și nu îl mai minimalizez.”
-descătușarea emoționalității: „învăț să mă încred în emoțiile proprii”
-accesul la ceea ce îmi este propriu și respectarea acestui propriu: „ajung să mă apreciez, dar, totodată, să mă delimitez de ceilalți. Poate de prietenii mei de pahar. Poate de părinții mei invazivi. Poate de relația mea toxică.”
-deschiderea pentru ceea ce doresc să devin: „astăzi mă confrunt cu alcoolul. Dar mâine, când nu voi bea, ce va fi cu mine? Ce voi face cu mine? Cum îmi voi organiza viața?”

Adicția este robia dulce, care mă farmecă și mă atrage treptat, pentru ca, în timp, să pună stăpânire pe mine. Întrucât îmi poate strica viața în moduri nebănuite, e necesar să întreprind tot ce ține de mine pentru a mă desprinde de ea și pentru a mă menține, apoi, la distanța sănătoasă de ea. În tot acest proces anevoios, nu sunt singur. Îmi sunt alături familia, prietenii și o echipă profesionistă de experți în sănătatea mentală. Ei mă suportă și mă susțin, până voi fi singur în măsură a-mi purta de grijă și a-mi recăpăta libertatea.

În cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro