Somatizarea – „mă dor toate și niciun medic nu-mi găsește nimic”
Somatizarea este acea suferință care presupune prezența unor dureri sau neputințe în corp fără a exista o boală trupească la baza acestor simptome. „Mă doare capul!”. „Amețesc!”. „Nu pot respira!”. „Simt o durere în piept!”. „Mă doare stomacul!”. „Am diaree/constipație zilnic!”. „Nu pot avea erecție!”. „Nu simt plăcere în actul sexual!” Iată câteva dintre acuzele cu care se adresează medicilor pacienții suferinzi de somatizare.
Simptomul este resimțit ca fiind real, motiv pentru care, în ruptul capului, pacientul suferind de somatizare nu și-ar pune problema că nu are o boală. Începe să se investigheze. Somatizarea a fost numită cândva „sindromul pacientului pelerin”, pentru că cel suferind de somatizare ajunge să se controleze amănunțit, trecând pe la toți medicii, de toate specialitățile.
El are convingerea că medicii care îl examinează greșesc, că „trebuie” să fie ceva acolo, ascuns, pe care specialistul „incapabil” nu reușește să-l identifice. Evident, trecând pe la atâția medici, primește numeroase medicamente.
Le ia și, surpriză, remarcă faptul că ele nu își fac efectul. Dosarul medical este plin de analize medicale, dar, cu toate acestea, pacientului care somatizează îi este greu să accepte faptul că nu are nimic… fizic.
„-Dar ce are psihicul cu trupul?”. „-Doar nu am înnebunit!”. „-Cum să mă doară în piept atât de tare și inima mea să fie în stare perfectă de funcționare?” – se întreabă cel care somatizează când, într-un sfârșit, i se sugerează că ar putea fi vorba de o problemă psihică.
Explicația simplificată este următoarea: când sufletul doare prea tare și nu mai poate face față suferinței, transmite durerea corpului.
Când mecanismele de apărare ale minții sunt depășite, iar psihicul este incapabil să mai suporte atât de multă tensiune interioară, atât de multă încordare, atât de multă tristețe și furie, durerea se convertește din durere sufletească în durere trupească. Uneori, există și o simbolistică a locurilor care dor în corp.
Dacă ne doare spatele, e semn că ne-am împovărat, că ducem prea multe sarcini, cărăm prea multe sau îi cărăm pe prea mulți în spate. Durerile somatizate în dreptul inimii sunt adesea corelate cu faptul că „ne doare inima”, la modul figurat, fie pentru că cineva iubit ne-a rănit sau ne-a părăsit, fie pentru că avem probleme în dragoste.
Somatizarea este o tulburare psihică ce necesită o atenție deosebită. Da, este minunat faptul că nu avem nicio boală somatică (trupească)! Dar este greu de trăit, în fiecare zi, cu dureri fizice, chiar dacă au cauzalitate psihică. Devenim obsedați de sănătatea noastră. Nu ne putem îngriji de nimic altceva. La lucru, nu funcționăm bine. În familie, suntem absenți. Anxietatea și depresia bat la ușă minții, complicând și mai mult tabloul somatizării deja existente. Și atunci ce putem face? Să apelăm la medicul psihiatru și la psihoterapeut.
Tratamentul somatizării este medicația psihiatrică și psihoterapia. Medicația reduce starea de tensiune interioară care a fost, co-există și complică somatizarea. Iar psihoterapia identifică motivele neconștientizate ale somatizării și ne învață cum să o depășim.
Somatizarea înseamnă că mă doare sufletul în corp. Iar tratamentul adecvat al somatizării înseamnă că ea nu va avea ultimul cuvânt de spus. Somatizarea se poate trata, se poate vindeca!
În cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.
Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro