
Poliartrita reumatoidă se tratează la RMN Diagnostica Brașov
Articol Reumatologie
Poliartrita reumatoidă este o afecțiune cronică, inflamatorie, ce afectează mai ales articulațiile.
- Este o boală inflamatorie, care afectează întregul organism, nu doar articulațiile.
- Debutul bolii poate fi la orice vârstă, deși majoritar apare între 50 și 75 de ani.
- Afectează mai mult femeile, fiind incriminați hormonii ca factor de risc. Sunt mai predispuse femeile care nu au avut nicio sarcină, iar alăptatul pe o perioadă de cel puțin un an scade riscul.
- Fumatul este și aici factor de risc, și în acest caz contează cât timp ai fost fumător, nu cât ai fumat pe zi
- Apare mai frecvent la electricieni, lucrători cu lemn, siliciu și azbest
- Din punct de vedere clinic, afectează articulațiile periferice în mod simetric: articulațiile pumnilor și degetelor, însă există și forme care debutează la articulațiile mari – de tip umăr, cot, genunchi, șold, gleznă. Se manifestă ca durere și rigiditate articulară dimineața, la trezire, iar debutul este mai degrabă lent, pe durată de câteva săptămâni
- Se însoțește și de simptome generale precum oboseală, febră, lipsa poftei de mâncare, scădere nedorită în greutate, dureri musculare
- Are manifestări dermatologice – pot apărea așa numiții noduli reumatoizi, niște noduli fermi care apar de regulă la nivelul coatelor, genunchilor, partea inferioară a spatelui. De asemenea, pot exista anumite ulcerații, vasculite sau purpură ( care reprezintă mici hemoragii punctiforme în interiorul pielii, care apar ca pete mici de culoare roșie-violacee)
- Dă afectare pulmonară, cardiovasculară până la insuficiență cardiacă, afectarea ochilor și a rinichilor, manifestări neurologice și hematologice, de exemplu – anemie
- Fără tratament, boala se poate complica frecvent cu infecții, boli cardiovasculare severe, boli limfoproliferative.
- Tratamentul include neapărat activitate fizică regulată, alături de prevenția osteoporozei și corecția tuturor factorilor de risc pentru boli cardiace ( de exemplu – oprirea fumatului, corectarea sedentarismului și a obezității, a alimentației bogate în grăsimi)
- Se vor recomanda analgezice, antiinflamatoare, terapie cu corticosteroizi și terapie de fond – biologică sau non-biologică, absolut obligatorie.
Pentru tratamentul acestei afecțiuni, te poți adresa unuia dintre medicii Departamentului de Reumatologie, din cadrul RMN Diagnostica Brașov.
RMN Diagnostica Brașov
Strada Hermann Oberth nr.8 (zona Piața Astra)
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.