Pitiriazisul versicolor dr. Carmen- Beatrice Podoleanu, medic specialist dermatologie în cadrul RMN Diagnostica Brașov

Pitiriazisul versicolor

Articol Dermatologie

Pitiriazisul versicolor este o micoză cutanată (ciupercă) superficială frecvent întâlnită, care se manifestă prin pete cutanate bine delimitate dispuse în special pe trunchi, brațe, gât, abdomen, axile, zona inghinală, coapse.

Ciuperca Malassezia este cea care provoacă boala, un microorganism lipofil care în mod normal se găsește în cheratina cutanată și foliculii piloși, începând cu pubertatea.

Erupția cutanată se poate prezenta în mai multe culori: brun, roz-cafeniu, sau albicios, uneori fiind prezente la aceeași persoană pete de diferite culori predominând o anumită culoare (de unde și numele, versicolor). De cele mai multe ori, erupția este asimptomatică, însă poate să fie însoțită de prurit (mâncărimi). O caracteristică aparte o reprezintă faptul că pielea afectată nu se va bronza după expunerea la soare, astfel că zonele de piele afectate pot rămâne albe după expunerea la soare. De aici pot apărea problemele de natură estetică.

Pitiriazisul versicolor apare cel mai frecvent la adulții tineri, însă poate să apară la orice vârstă, fiind mai frecvent la bărbați decât la femei. Cel mai frecvent apare la persoanele care transpiră abundent, cu imunitatea scazută și/sau cu alimentație deficitară sau la persoanele care locuiesc în zone calde.

Această afecțiune nu este gravă și nu este contagioasă, însă cu cât se înârzie tratamentul, cu atât mai greu se va obține o remisie completă/vindecare. Dacă factorii predispozanți se mențin, infecția poate persista mai mulți ani.

Pentru prevenție, diagnostic și tratament, programează o consultație la dr. Carmen- Beatrice Podoleanu, medic specialist dermatologie în cadrul RMN Diagnostica Brașov.

Vezi servicii și tarife

RMN Diagnostica Brașov⠀
Str. Hermann Oberth, Nr. 8, Brașov
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro