Leziunea de menisc

Articol Kinetoterapie

Meniscul este o structură ce face parte din articulația genunchiului, care se întinde și amortizează spațiul dintre osul coapsei (femurul) și osul gambei (tibia). Fiecare genunchi prezinta două meniscuri : meniscul intern ( medial) și meniscul extern (lateral). Cele două arată ca niște ventuze care sunt modelate pe forma suprafețelor articulare ale femurului și tibiei. Datorită faptului că acestea sunt formate dintr-un cartilaj fibros, asigura lubrifierea regiunii.

Rolul meniscurilor
1. centrează sprijinul femurului pe tibie în cursul mișcărilor. Importantă din acest punct de vedere este periferia meniscurilor care este mai rezistentă;
2. participă la lubrifierea suprafețelor articulare, asigurând repartizarea uniformă a lichidului sinovial, pe suprafața cartilajelor;
3. joacă rolul unui amortizor de șoc între extremitățile osoase, mai ales în mișcările de hiperextensie şi hiperflexie;
4. reduc în mod important frecările dintre extremitățile osoase

Mecanismul de producere
Articulația genunchiului execută o serie de mișcări complexe de flexie și extensie, iar în cursul acestora, meniscurile sunt comprimate și se deformează între inserțiile lor fixe și mobile.

Ruptura de menisc este cauzată de mișcarea brutală asociată unei compresiuni sau smulgere, care determină o lipsă de simultaneitate între deformația meniscală și marginile tibiei în raport cu femurul.

Cele mai frecvente leziuni se produc la nivelul meniscului intern.
Cauze

– Mișcarea de răsucire sau oprirea bruscă a genunchiului.
– Mișcarea de torsiune, cu talpa fixată pe sol și cu flexia parțială a genunchiului;
– Pivotarea anormală a genunchiului atunci când pacientul stă într-o poziție ghemuită sau când se ridică brusc de pe scaun.
– Vârsta, deoarece intervine uzura meniscului.
– Alte leziuni ale genunchiului.

Simptome

În momentul apariției leziunii de menisc este sesizat un zgomot, un pocnet, așa numitul cracment dureros articular. În cele mai multe dintre cazuri, după 2-3 zile, se va instala durerea, rigiditatea articulară și apariția hidartrozei (acumularea de lichid).

Simptomele frecvente sunt: apariția durerii, rigiditatea și blocajul articular, hidartroza, instabilitatea genunchiului, limitarea efectuării întregii game de mișcare și de asemenea, senzația de cedare la încărcarea articulației.

Diagnostic

Diagnosticul clinic se stabilește în baza testelor de specialitate ale medicului ortoped și în baza istoricului medical al pacientului. De asemenea, se pot efectua teste imagistice precum radiografia sau rezonanța magnetică (RMN).

Kinetoterapia

În ceea ce privește recuperarea în cazul leziunii de menisc, kinetoterapia joacă un rol esențial, mai ales dacă a avut loc o intervenție chirurgicală. Doctorul de recuperare sau doctorul ortoped îi poate indica pacientului momentul oportun pentru începerea desfășurării programului de exerciții în funcție de gravitatea afecțiunii (gradul I, II, III).

În fază incipientă, se va pune accent pe creșterea mobilității articulare, deoarece din cauza traumatismului, mișcările de flexie și extensie ale genunchiului sunt limitate. Așadar, se optează pentru mobilizări pasive, pasivo-active, active și active cu rezistenta, bineînțeles cu ajutorul și sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului. Se vor executa exerciții din culcat dorsal/facial, din așezat pe scaun sau ortostatism cu sprijin la spalier. De asemenea, stepperul (fix și mobil) este de mare ajutor în creșterea amplitudinii de mișcare și în dezvoltarea stabilității articulare.

În următoarea etapă, se va urmări tonifierea musculaturii membrului inferior (coapsă, gambă), prin: exerciții izometrice (menținerea poziției) ca de exemplu, semigenuflexiuni, genuflexiuni simple, stând într-un picior, exerciții executate cu banda elastică de diferite intensități (flexii, extensii, arcuiri). Totodată, pentru întărirea mușchiului cvadriceps, putem opta pentru TRX, acesta având o gamă variată de modalități de utilizare.

Următorul pas constă în dezvoltarea stabilității articulare, realizată prin exerciții de stabilitate executate cu ajutorul anumitor mingi de echilibru, discuri, sărituri și trasee aplicative. De menționat este faptul că dozajul, intensitatea și durata exercițiilor cresc treptat, totul fiind executat de la ușor la greu și de la simplu la complex.

În afecțiunile articulației genunchiului și nu numai, este indicat să se acorde o atenție deosebită mersului, așadar mersul pe bandă și pe bicicletă sunt esențiale.

Recomandări:

După încheierea programului de recuperare, pacienților le este recomandat să continue exercițiile la domiciliu, iar în cazul în care se exercită o activitate fizică intensă, orteza sau benzile kinesiologice sunt indispensabile. Chiar dacă pacienții au suferit o leziune de menisc, acest fapt nu îi poate opri din a merge pe jos, pe bicicletă, să facă drumeții, dar încălțămintea trebuie să fie comodă, iar suprasolicitarea să fie evitată.

Centrul nostru pune la dispoziția pacienților o sală de kinetoterapie dotată cu aparatură modernă, fiind un spațiu primitor, în care pacienții se pot recupera, fiind îndrumați de echipa de kinetoterapeuți.

Solicită o programare la Carla-Alexandra Rădulescu, kinetoterapeut în cadrul centrului RMN Diagnostica Brașov.

Pentru a face programări pentru consultații sau pentru a afla mai multe detalii despre serviciile noastre, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0368990, să trimiteți un email la adresa ambulator@rmn-diagnostica.ro sau să accesați site-ul nostru www.rmn-diagnostica.ro.