Intrebari si raspunsuri – Dr. Sergiu Constantin Batâr
1. De ce am ales specialitatea cardiologie?
Inca din liceu, fiind elev la specialitatea biologie-chimie, am fost interesat de fiziologia cordului. Aceasta pasiune a fost permanenta pe perioada facultatii, nu doar activitatea curriculara fiind esentiala (stagii clinice si disciplinele fundamentale), ci si cea de cercetare ( de la studii clinice in cadrul Institutului Inimii Cluj, la cercetare fundamentala in cadrul Laboratrului de Fiziologie al UMF Cluj), fiind inca din facultate concentrat pe ideea ca activitatea clinica va trebui permanent asociata cu implicarea in dezvoltarea academica. Firesc, pasii urmatori au fost specializarea si studiile doctorale, dar si activitati de teren (Cercetare in cadrul studiului SEPHAR, implicarea ca membru activ al SRC in dezvoltarea Casei Inimii Sibiu si organizarea de diferite conferinte si congrese).
De asemenea, activitatiile in colaborare cu Academia Romana- Filiala Iasi, mi-au atras atentia asupra problemelor de dezvoltare sustenabila a sistemelor de sanatate si a institutiilor universitare care sunt implicate in managementul populatiei cardiovasculare. Nu in ultimul rand, activitatea clinica la patul bolnavului a fost o etapa esentiala.
2. Cum văd colaborarea cu RMN Diagnostica?
Eu cred ca este inceputul unei prietenii frumoase. Personal, cred ca o astfel de echipa doreste sa efectueze evaluarea pluridisciplinara ambulatorie cat mai completa, dar personalizata a pacientului cardiac. Echipa este tanara, dinamica, si optimista, ceea ce este necesar pentru adaptarea unui centru privat la necesitatiile si cerintele tot mai complexe ale populatiei. Centrele RMN Diagnostica sunt in dezvoltare, si posibilitatea de a atinge noi orizonturi in abordarea pacientului cronic cardiac este reala.
Avem in vedere cu totii ca pacientul cardiac desi este fragil, uneori instabil, uneori agravat, este in primul rand un pacient cronic, a carui viata trebuie optimizata astfel incat acesta sa desfasoare cat mai mult activitatiile care ii fac placere, sa poata munci, sa poata petrece timp cu familia, etc., si el nu este doar un client care vine la control periodc, ca sa mai primeasca o reteta.
In alte cuvinte, eu sunt increzator ca o astfel de colaborare ma va ajuta sa imi concentrez activitatea pe abordarea tot mai complexa, dinamica si activa a pacientului ambulator. De asemenea, e echipa care ma primeste cu bratele deschise, si incearca sa ma sustina in activitatea mea.
3. Mesajul meu pentru pacienți?
Sa ne priveasca in primul rand ca pe niste prieteni, sa inteleaga ca problemele cardiovasculare nu sunt niciodata perfect previzibile, ca a veni la control periodic nu este suficient.. Ca noua ne face placere ca acestia sa se informeze pe diferite canale despre bolile lor, si nu suntem „lezati” cand acestia sunt mai informati, ci ne bucuram ca se implica in cunoasterea mai profunda a propriului organism.
Sa inteleaga ca „a investi” in sanatate nu este ca orice alta achizitie a unui serviciu, ci o incercare de a a trai mai multi ani, cu o calitate a vietii cel putin acceptabila.