Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic

Articol Ortopedie

Artroza genunchiului(gonartroză) este o afecțiune cronică, degenerativă, care nu se vindecă de la sine. Trebuie intervenit în stadii cât mai timpurii pentru a avea rezultate favorabile și complicații minime, în caz contrar, se ajunge la necesitatea protezării.

Acidul hialuronic este o  componenta naturală  a lichidului sinovial din genunchi. Acest lichid lubrifiază articulația, facilitând o mișcare fluidă, fără frecarea oaselor și acționează ca un absorbant al șocurilor transmise la nivelul genunchiului. În formele avansate de artroză, lichidul sinovial se găsește în volum redus. Ideea din spatele infiltrației articulare cu acid hialuronic este de a înlocui acidul hialuronic care s-a pierdut.

Tehnica presupune injectarea direct în articulația genunchiului de către un medic a unor preparate sintetice de acid hialuronic care tind să substituie lichidul articular.

Efectul este pe termen lung, ducând la remedierea durerilor și a edemului, dar și la refacerea lichidului sinovial, stimulând producția proprie de acid hialuronic.

Niciun supliment alimentar conținând compuși similari nu poate avea efectele injectării direct în articulație.

În funcție de caracteristicile produsului de acid hialuronic ales, tratamentul constă fie din 3 injecții făcute la interval de o săptămână, fie dintr-o singură infiltrație (monodoză). Injecțiile se efectuează în cabinetul medicului reumatolog (sau ortoped/fizioterapeut), nefiind necesară spitalizarea.

Efectul durează între 6 luni și un an, ceea ce face ca infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic să fie utile în tratamentul artrozei genunchiului, scăzând necesarul de medicamente antiinflamatoare și antialgice. Rezultatul este cu atât mai bun, cu cât pacientul nu este foarte în vârstă și nu are o forma avansată de artroză.

Un avantaj al injecțiilor intraarticulare cu acid hialuronic este acela că procedura este lipsită de complicații majore. În cazuri rare, pot apărea umflarea și disconfortul la  locul injectării. Aceste efecte, dacă apar,  trec în 24-48 de ore.

Ținând cont că riscul este foarte mic, medicul reumatolog ar putea să vă recomande acest tip de tratament, în special pentru a amâna cât este posibil intervenția chirurgicală. În plus, acidul hialuronic poate fi o opțiune buna terapeutica și nu are dezavantajele injectării în articulație a corticosteroizilor.

Dacă sunteți interesat de terapia prin infiltrații cu acid hialuronic la nivelul genunchiului, și credeți că ați putea beneficia de pe urma lor, puteți discuta oportunitatea acestei proceduri cu un medic reumatolog.

 

Rămâneți sănătoși!

Pentru consultații și infiltrații cu acid hialuronic, dar și pentru mai multe informații de specialitate, pacienții o pot găsi pe doamna doctor Cristina Ban, medic specialist Reumatologie și Medicină Internă, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Sibiu.

Ne găsiți în Sibiu, strada Someșului numărul 19

Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135

www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro