Importanța vitaminei D în organism

Articol Endocrinologie

Vitamina D și metaboliții săi sunt, mai degrabă, hormoni și precursori de hormoni decât vitamine, aceștia putând să se sintetizeze endogen. Acțiunea radiațiilor ultraviolete asupra pielii duce la formarea vitaminei D. Producția cutanată este scăzută de melanină și substanțe cu factor de protecție solară mare, astfel creșterea folosirii de creme cu protecție solară și reducerea expunerii la soare au dus la creșterea suportului oferit de sursele de vitamina D din alimentație ( cereale fortificate, lapte, ulei de pește, gălbenuș de ou). 

Deficitul de vitamna D poate fi rezultatul producției deficitare de vitamina D în piele, al lipsei aportului din alimentație, pierderi accelerate de vitamina D, activare deteriorată a vitaminei D sau rezistența la efectele biologice ale 1,25 OH2 D. Vârstnicii au risc crescut de a face deficit de vitamina D, deoarece atât eficiența sintezei vitaminei D în piele, cât și absorbția acesteia la nivel intestinal scad odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea , malabsorbția intestinală a lipidelor, boli severe hepatice, boala cronică de rinichi, unele medicamente( barbiturice, fenitoin, rifampin) duc la deficit de vitamina D. Persoanele cu tenul închis au, de asemenea, risc de deficit de vitamina D.

Deficitul sever de vitamina D duce la rahitism la copii și osteomalacie la adulți. Nivelul optim acceptat al vitaminei D este peste 75 nmol/L ( 30 ng/mL). Pentru atingerea acestui nivel, majoritatea adulților au necesarul unui aport zilnic de 800 – 1000 unități, mai ales la cei care evită lumina solară sau cei care folosesc în mod curent loțiuni cu factor de protecție solară.

Insuficiența vitaminei D duce la un hiperparatiroidism secundar compensator și este factor de risc important pentru osteoporoză și fracturi.

Unele studii au demonstrat faptul că peste 50 % din pacienții internați pe secții de medicină internă au trăsături biochimice ale deficitului de vitamina D, printre care PTH crescut, Fosfataza alcalină crescută, calciu ionic scăzut.

Tratamentul cu vitamina D poate duce la revenirea nivelurilor la normal și previne creșterea asociată a remodelării osoase și a fracturilor. Nivelul adecvat al vitaminei D poate să afecteze riscul și /sau severitatea altor boli, printre care cancerele ( colorectal, de prostată și de sân), bolile autoimune și diabetul zaharat.

Pentru mai multe informații despre importanța vitaminei D, dar și pentru consultații și investigații de specialitate endocrinologie, solicită o programare la doamna doctor Adriana- Mihaela Gușeilă, medic specialist endocrinolog, în cadrul centrului RMN Diagnostica Făgăraș.

Ne găsești în:

Făgăraș, strada Ghioceilor nr. 1 și nr. 6

Telefon: 0368406529
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/