Endoscopia digestivă inferioară și superioară cu anestezie generală
Colonoscopia (denumită și endoscopia digestivă inferioară) este o procedură endoscopică prin care se examinează tractul digestiv inferior, compus din intestin subțire, colon și rect. Se efectuează în urma unui consult de specialitate și numai la recomandarea medicului specialist.
Colonoscopul este un dispozitiv flexibil, prevăzut la capătul distal cu o sursă de lumină și cu o cameră de luat vederi miniaturizată, care va fi introdus prin anus. În timpul examinării se va insufla aer pentru a deplia pereții colonului. Dacă medicul consideră necesar vă vor fi făcute eventuale prelevări (biopsii). Durata totală a procedurii nu depășește 60 de minute.
Colonoscopia se poate efectua pentru a depista, pentru a supraveghea evoluția sau pentru a trata afecțiuni precum: Cancerul de colon; Hemoragia digestivă inferioară (hematochezia, rectoragia); Anemia feriprivă; Diareea cronică; Constipația cronică; Bolile inflamatorii intestinale; Polipoza colonică; Diverticuloza intestinală; Stricturile intestinale; Angiodisplazile intestinale; Sindromul intestinului iritabil.
Endoscopia digestivă superioară, denumită și endoscopie, gastroscopie, eso-gastro duodenoscopie, este o procedură care permite examinarea directă a porțiunii superioare a tractului gastrointestinal. Aceasta include esofagul, stomacul și duodenul (prima porțiune a intestinului subțire). Medicul endoscopist care efectuează procedura are o pregătire specială în a utiliza un aparat denumit endoscop (gastroscop) pe care îl introduce prin gură și examinează cu ajutorul camerei de filmat încorporată în aparat pereții esofagului, stomacului ,duodenului căutând semne de inflamație (iritație, roseate), sângerare, ulcer (ulcer gastric) sau tumori (cancer stomac, cancer esofag). Cele mai frecvente motive pentru care se face endoscopia digestivă superioară (gastroscopia): Durere inexplicabilă în etajul abdominal superior; Boala de reflux gastro-esofagian; Greață sau vărsătură persistentă; Hemoragie digestivă superioară; Dificultăți de înghițire; Modificări evidențiate în urma unei radiografii, ecografii abdominale, computer tomograf sau RMN; Scoaterea unor obiecte străine, ajunse în tubul digestiv prin înghițire; Pentru a verifica vindecarea sau progresul unor polipi, tumori sau ulcere.
ÎN CAZUL COLONOSCOPIEI SAU GASTROSCOPIEI CU ANESTEZIE GENERALĂ:
Înainte de procedura medicul vă va explica în ce constă procedura și vă va ruga să semnați un acord informat. Înainte de a semna acest acord este important ca dumneavoastră să înțelegeți beneficiile și riscurile endoscopiei cu anestezie și să primiți răspuns la toate întrebările pe care le aveți.
În cazul endoscopiei cu anestezie vi se va monta o linie intravenoasă (un ac într-o venă din braț sau din mână) pe care vi se va administra medicație. Veți primi o combinație de sedative (vă va ajuta să vă relaxați) și posibil narcotice (previne disconfortul) sau alte medicamente utilizate în mod normal pentru sedare. Semnele vitale (tensiunea arterială, frecvență cardiacă și nivelul de oxigen) vă vor fi monitorizate. Este posibil să vi se administreze oxigen pe timpul procedurii printr-un tub mic care se situează în nas și se fixează în jurul urechilor.
Vă rugăm să rețineți faptul că înainte de colonoscopia/gastroscopia cu sedare nu aveți voie să mâncați solide și nu aveți voie să beți nici un fel de lichid și să fumați cu cel puțin 8 ore anterior sedării. Este foarte important ca medicul endoscopist și medicul anestezist să fie informați de către pacient în legătură cu: afecțiunile de care suferă; bolile sistemului digestiv; alergie la vreun medicament, inclusiv la medicamentele anestezice; probleme cu sângerarea sau dacă urmează un tratament cu anticoagulante; afecțiuni cardiace sau alte afecțiuni cronice importante; dacă există posibilitatea unei sarcini; dacă este diabetic și urmează un tratament cu insulină; tratamentul medicamentos pe care îl urmează. În cazul în care endoscopia s-a efectuat cu sedare pacientul va fi monitorizat o scurtă perioadă de timp. În general mai puțin de o oră, până când va dispărea efectul medicației sedative. Cel mai frecvent unii pacienți se pot simți obosiți temporar sau pot avea dificultăți de concentrare, datorate medicamentelor administrate în timpul sedării. Din cauza acestui motiv este necesar să veniți însoțit. Se recomandă să nu conduceți mașina, să nu luați decizii importante sau să semnați acte importante în ziua investigației.
La Clinica RMN Diagnostica, colonoscopia și gastroscopia se efectuează cu aparatură performantă, de cea mai nouă generație, iar pacienții pot beneficia de sedare profundă cu avantajul lipsei oricărui disconfort, cu ajutorul unui medic anestezist dedicat, prezent permanent în cadrul laboratorului de endoscopie digestivă, pentru a asigura confortul și siguranța manevrei medicale, dar și pentru protecția pacientului și a medicului investigator.
Vino la Clinica RMN Diagnostica pentru a fi sigur că vei fi examinat de medici cu experiență în efectuarea endoscopiei cu anestezie!
Domnul doctor Mihai Greavu, medic specialist gastroenterolog, împreună cu echipa sa și cu medicul anestezist realizează astfel de investigații în centrul de la Brașov.
Detalii aici
RMN Diagnostica Brașov⠀
Str. Hermann Oberth, Nr. 8, Brașov
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro