dr. Lucian Chicea, medic specialist neurolog, RMN Diagnostica Sibiu

Ecografie doppler Sibiu

Articol Cardiologie, Ecografie

Vertijul este una dintre condițiile ce determină cel mai frecvent programarea la un consult în cabinetul de neurologie sau în serviciile de urgență având o multitudine de cauze posibile de la afecțiuni benigne pasagere, la boli severe cu prognostic potențial fatal sau invalidant, mai ales dacă nu sunt diagnosticate la timp, motiv pentru care se recomandă diagnosticul etiologic (identificarea cauzei) vertijului și nu doar tratamentul simptomatic antivertiginos.

Printre cauzele cele mai frecvente ale vertijului regăsim afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale, oftalmologice, ORL (de exemplu vertijul paroxistic pozițional benign, boala Meniere, nevrita vestibulară), hematologice (ex. anemiile), cardiovasculare (tulburările de ritm cardiac, insuficiența cardiacă, stenozele trunchiurilor supraaortice/axelor, subclavio-vertebral sau carotidian), dar și boli neurologice severe cum ar fi accidentele vasculare, scleroza multiplă, tumorile cerebrale, acestea fiind doar câteva din multiplele afecțiuni ce pot provoca vertij.

Vertijul, respectiv amețeala, este descris de pacienți ca o senzație de pierdere a echilibrului, rotire, plutire, pierdere a reperelor spațiale, iluzie a mișcării, aproape leșin, etc. Fiind primul lucru pe care ar trebui să-l facem, discuția cu pacientul, anamneza, ne orientează asupra caracterului subiectiv (rotator, de plutire, instabilitate), factorilor declanșatori și de ameliorare, duratei, bolilor asociate și a tratamentelor urmate, simptomelor ce acompaniază vertijul. O atenție specială se acordă duratei vertijului care ne orientează după caz spre anumite afecțiuni sau condiții. Astfel, vertijul de durată scurtă, de 30-60 sec. sunt mai frecvent de cauză vestibulară, fără a putea exclude fără echivoc nici mecanismele cardiogenic, vascular sau psihogenic.Vertijul cu durata de 1-15 min. apare mai frecvent în accidentele ischemice tranziturii (AIT uri) vertebro-bazilare aici intervenind rolul important al ecografiei doppler în diagnosticul afecțiunilor vasculare ale axului vertebro-bazilar. Vertijul recurent cu durata de câteva ore se întâlnește mai frecvent în boala Meniere sau migrena vestibulară fiind nsoțite de scăderea unilateral, fluctuantă a auzului.

Vertijul cu durata de ore-zile apare uneori provocat de leziunile demielinizante în puseul din scleroză multiplă, în timp ce vertijul cronic, aproape permanent sugerează leziuni permanente produse de accidentele vasculare sau tumori cerebrale sau cerebeloase, toxicitate dată de anumite medicamente.

Cauzele vasculare sunt reprezente mai ales de insuficiența circulatorie vertebro-bazilară ce presupune scăderea fluxului cerebral prin arterele vertebrale și artera bazilară spre centrii echilibrului din cerebel și trunchiul cerebral. Stenoza (obturarea parțială) sau ocluzia (închiderea totală) a arterelor se poate produce prin plăci aterosclerotice (colesterol), prin fragmente deplasate de la distanță (embolii) reprezentate de trombi (cheaguri de sânge), grăsime, etc. sau prin leziuni ale peretelui arterei care se poate rupe și obstrucționează fluxul sangvin. Un alt mecanism care privează centrii echilibrului de fluxul sangvin necesar este mecanismul hemodinamic care apare în insuficiența cardiacă sau în stenoza arterelor subclavii cu fenomenul de așa-zis furt al debitului sangvin amplificat de mișcările membrului superior care redirecționează fluxul sangvin spre mușchii săi. Accidentele ischemice tranzitorii (AIT-urile) din acest teritoriu produc amețeala, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, ataxie, diplopie (vedere dublă) nistagmus, halucinații vizuale.

Aici intervine rolul ecografiei doppler, investigație noninvazivă care poate identifica locul și gradul stenozei(îngustării), viteza și sensul de curgere a sângelui, circulația colaterală și permit tratamentul promt și adecvat medicamentos, prin radiologie intervențională (montare de stent) sau chirurgicală. Se poate explora atât segmentul extracranian (al gâtului) cât și cel intracranian (prin ecodoppler transcranian-TCD. La nevoie, în cazuri selecționate examinarea eco-doppler se poate completă cu imagistică angio-RMN sau angio-CT, arteriografie (DSA) pentru a identifica cu precizie sediul și gradul stenozei precum și răsunetul asupra creierului al accidentelor vasculare.

În concluzie, se recomandă căutarea și tratarea cauzei vertijului (diagnosticul și tratamentul etiologic), căutare în care ne ajută în prima etapă informațiile primite de la pacient (durata, modul de apariție, factorii determinanți sau favorizanți), inspecția și examenul clinic (care pot decela modificări cum ar fi paloarea ce sugerează o anemie, manevre vestibulare, testarea echilibrului, auzului, acuității vizuale, TA, frecvența cardiacă, etc.) și apoi investigațiile paraclinice de laborator și mai ales cele imagistice reprezentate de ecografia doppler extra – și transcraniană și imagistică RMN /CT.

Pacienții pot beneficia la RMN Diagnostica de CONSULTAȚII de NEUROLOGIE, ECOGRAFIE DOPPLER CAROTIDE și investigații de specialitate oferite de domnul doctor LUCIAN CHICEA, medic primar NEUROLOG, în fiecare zi de marți, între orele 17:00 – 19:00.

Pentru informații suplimentare și programări puteți suna la telefon 0269 243121.

SIBIU, strada Someşului nr.19, email: contact@rmn-diagnostica.ro