ECOGRAFIA MAMARĂ, una dintre investigațiile importante în depistarea cancerului de sân RMN DIagnostica

ECOGRAFIA MAMARĂ, una dintre investigațiile importante în depistarea cancerului de sân

Articol Ecografie

Cancerul de sân este una dintre cele mai necruţătoare boli din întreaga lume, la fiecare câteva minute o femeie pierzându-şi viaţa în urma complicaţiilor generate de proliferarea celulelor maligne.

În Uniunea Europeană, în jur de 400.000 de femei sunt diagnosticate anual, însă numai 10% descoperă afecţiunea la timp, pentru ca tratamentul să aibă drept scop final vindecarea. Statisticile nu sunt deloc roz în această privinţă, relevând faptul că principala cauză de deces în rândul femeilor cu vârstele cuprinse între 35 şi 59 de ani, din UE, este chiar cancerul de sân, cifra mortalităţii ridicându-se undeva la 90.000 de cazuri pe an.

Semnalele de avertizare care ar trebui să alerteze orice femeie și să o determine să consulte medicul pentru a preveni extinderea sau agravarea unui potențial cancer de sân, sunt:
– prezența unor umflături ale sânului
– sensibilitate la atingere a sânului
– modificarea formei sau conturului sânului
– secreții mamelonare
– înăsprirea și descuamarea mameloanelor.

În cazul în care se dorește evaluarea unui nodul descoperit la sân, prin autoexaminare și palpare, procesul de diagnosticare presupune o serie de pași, pe care pacienta trebuie să îi urmeze.

Medicii folosesc adeseori teste și investigații suplimentare, pentru a depista sau diagnostica un cancer mamar. Medicul curant poate recomanda pacientei, de exemplu, să își facă anumite investigații și să meargă la un specialist în problemele sânilor. Acest lucru nu înseamnă neapărat că respectiva pacientă are cancer sau că are nevoie de operație în momentul de față. Însă este bine să meargă la medici specialiști, la experți care pot să diagnosticheze problemele de la nivelul sânilor.

Ecografia mamară este unul dintre pașii importanți în diagnosticul cancerului mamar. Medicul întrebuințează un aparat special, care foloseste undele sonore pentru a crea imagini detaliate, numite ecografii (ultrasonografii), ale interiorului sânilor.

Mamografia de diagnostic este următoarea etapă. Dacă pacienta are o problemă la unul dintre sâni, cum ar fi noduli mamari sau dacă la o ecografie de screening se observă la unul dintre sâni o zonă cu aspect anormal, medicii pot sugera pacientei să efectueze o mamografie de diagnostic. Această investigație reprezintă o imagine mai detaliată a sânilor, obținută cu ajutorul razelor X.

Rezonanța magnetică nucleară (RMN-ul) este un tip de investigație imagistică prin care organismul pacientei este scanat. Aparatul folosește un magnet (care emite un câmp magnetic), legat la un computer. În urma scanării sânilor sau sânului cu ajutorul RMN-ului, se vor obține imagini detaliate ale zonelor din interiorul glandelor mamare.

Ce este ecografia mamară?

Ecografia folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini detaliate a interiorului sânilor. Spre deosebire de radiațiile X (radiografie) și de scanarea CT (sau computer tomografia), ecografia nu folosește radiații de niciun fel și este o metodă considerată sigură pentru femeile însărcinate și pentru mamele care alăptează la sân. Așadar, ecografia nu iradiază pacientele sub nicio formă.
O ecografie la sân folosește, așa cum se cunoaște deja, undele sonore de înaltă frecvență, pentru a crea o imagine în alb și negru a țesuturilor și structurilor glandelor mamare.

Rolul ecografiei la sân

Medicul vă poate face o ecografie mamară dacă un nodul suspect este descoperit în interiorul unui sân. Acest test este adesea folosit pentru a evalua dimensiunea și mărimea nodulilor mamari și pentru a determina dacă aceștia sunt mase ori formațiuni cu potențial de tumoră sau chisturi umplute cu lichid. Ecografia mamară ajută, deci, la evidențierea tipurilor de noduli formați la sâni.
Diagnosticul de cancer mamar poate fi stabilit cu certitudine, doar dacă o mostră de țesut sau de lichid este prelevată din nodul și apoi testată în laborator.

Beneficiile ecografiei mamare sunt:

– majoritatea tipurilor de investigații care folosesc ultrasunete sunt neinvazive și nedureroase
– ecografia este disponibilă pe scară largă, este ușor de utilizat și este mai puțin costisitoare decât alte metode imagistice
– pe parcursul ecografiei mamare nu se utilizează radiații ionizante
– scanarea cu ultrasunete oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu pot fi vizualizate bine, ca urmare a radiografiei, de exemplu
– ecografia oferă o imagine în timp real, ceea ce o transformă într-un instrument potrivit pentru ghidare în cadrul procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsia, aspirația cu ac fin
– ecografia mamară ajută la detectarea și diangosticarea unei afecțiuni a sânului, care nu poate fi interpretată într-un mod adecvat doar prin intermediul mamografiei.
– utilizarea ultrasunetelor este utilă pentru analizarea amănunțită a lobulilor de grăsime sau a chisturilor benigne.
Pentru stabilirea diagnosticului standard formulat cu ajutorul ecografiei cu ultrasunete nu sunt implicate efecte nocive asupra oamenilor.

Completarea rezultatelor mamografiei sau RMN-ului

Alte motive pentru care medicul poate decide să efectueze o ecografie mamară au legatură cu faptul că această investigație vine în completarea rezultatelor mamografiei sau RMN-ului. De exemplu, ecografia la sân îl ajută pe medic să interpreteze sau să „citească” rezultatele altor teste de imagistică medicală, cum este cazul imagisticii prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau cazul mamografiei.
RMN-ul la sâni este o investigaţie complementară ecografiei şi mamografiei. Este o investigaţie non-invazivă, de o precizie înaltă, care este recomandată de medicul specialist (ginecolog, oncolog, endocrinolog).
În general, paşii care trebuie urmaţi sunt: ecografia, dacă există o suspiciune urmează mamografia, iar dacă aceasta nu este concludentă 100% pentru a clarifica suspiciunea, atunci se recomandă RMN-ul.

După 40 de ani, deoarece tesutul mamar devine mai dens, nu mai este nevoie şi de ecografie, se poate face direct mamografie o dată pe an, tot la recomandarea medicului specialist. De precizat că, după această vârstă, mamografia trebuie să devină o investigaţie de rutină.
De fiecare dată când, fie medicul specialist care a făcut trimiterea la mamografie, fie medicul radiolog care a efectuat-o nu este 100% sigur pe rezultatul obţinut, se poate trimite pacienta mai departe, la RMN. Există şi cazuri de paciente care sunt trimise direct la RMN, din pricina faptului că nu au cum sa fie supuse radiaţiilor din timpul mamografiei (de exemplu, sunt însărcinate).

Cât de des sunt necesare investigațiile ginecologice tip screening de cancer mamar?

– După 40 de ani mamografie bilaterală și ecografie mamară bilaterală o dată pe an.
– Înainte de 40 de ani: doar ecografie mamară bilaterală o dată la 2 ani sau la nevoie.
Ecografia mamară este folosită de regulă ca examen complementar în orice situație când densitatea sânilor la mamografie este crescută, știut fiind faptul că aceasta poate masca opacități sub 1 cm.

– Imagistica prin RMN este folosită ca instrument de screening la femeile cu risc crescut de cancer mamar, dar folosirea ei în screening-ul populației generale nu este recomandată. Istoricul familial, gradul de rudenie, vârsta la care a apărut cancerul și caracterul său unibilateral sau bilateral ridică suspiciunea unui cancer la sân familial. Femeile care prezintă o mutație a genei BRCA1 au mai mult de 50% șanse de a dezvolta un cancer mamar în jurul vârstei de 50 de ani.

În cadrul centrelor medicale RMN Diagnostica Sibiu și Brașov, pacientele pot beneficia de ecografii mamare, dar și de examinări de rezonanță magnetică RMN mamar, realizate și interpretate de o echipă de tehnicieni și medici radiologi cu înaltă pregătire profesională și cu vastă experiență în depistarea cancerului de sân. Tot în cadrul clinicilor noastre, în urma consultului de specialitate, medicii specialiști endocrinologi și oncologi, vă pot recomanda efectuarea unei investigații de rezonanță magnetică RMN.

BRAȘOV
Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus)
0368 005 773
+40765 112 402
ambulator@rmn-diagnostica.ro

SIBIU
Strada Someșului nr.19
0269 243 121
contact@rmn-diagnostica.ro