dr Ioana Verde osteoporoza sibiu

Dr. Ioana Verde – Osteoporoza

Articol Endocrinologie

Osteoporoza este o boala sistemica, ce duce la fragilizarea oaselor, prin scaderea rezistentei osoase, cu cresterea riscului aparitiei fracturilor, prin pierderea de tesut osos, asociata cu deteriorarea microarhitecturii scheletale.

Aceasta patologie este prevalenta in randul femeilor in postmenopauza, dar apare si la femei mai tinere sau barbati, ce prezinta alte boli cronice, sau care au factori de risc ce determina demineralizare osoasa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS) defineste osteoporoza ca o densitate osoasa de 2,5 deviatii standard sub media indivizilor tineri, sanatosi, de acelasi sex – denumit si scor T de -2,5. Femeile in postmenopauza care ajung la nivelul minim al intervalului normal al tinerilor ( scor T < -1) sunt definite ca avand densitate osoasa scazuta si au un risc mare de a dezvolta osteoporoza. Mai mult de 50 % dintre fracturile femeilor in postmenopauza, printre care si fracturile de sold, apar in acest grup cu densitate osoasa scazuta.

Osteoporoza apare mai frecvent odata cu inaintarea in varsta, cu pierderea progresiva a masei osoase. La femei, pierderea functiei ovariene care apare odata cu menopauza, accentueaza pierderea osoasa rapida, astfel incat majoritatea femeilor intruneste criteriile de diagnostic pentru osteoporoza la varsta de 70-80 ani.

Fracturile la nivelul antebratului au o frecventa mai crescuta intre 50 si 60 de ani, atingand apoi un platou, in schimb, fracturile de sold se dubleaza la fiecare 5 ani dupa varsta de 70 de ani. Fracturile vertebrale apar deasemenea pe fond de osteoporoza, prin tasarea vertebrelor la diferite niveluri ale coloanei, o mare parte dintre ele fiind diagnosticate tardiv, avand in vedere ca pot fi asimptomatice. Fracturile vertebrale multiple duc la scaderea in inaltime, deformari ale coloanei de tip cifoza, dureri si disconfort secundare biomecanicii alterate a spatelui, fiind asociate cu cresterea morbiditatii pe termen lung.

Desi unele fracturi rezulta in urma unor traumatisme majore, fracturile pe un os osteoporotic apar in urma unor traumatisme mici, sau in urma caderilor de la acelasi nivel. Asociat densitatii osoase scazute, exista un numar de factori de risc pentru aparitia unei fracturi : varsta inaintata, fracturi in antecedente, istoric familial de fracturi osteoporotice, deficitul de estrogeni, greutatea mica , sau un IMC < 19 kg/mp, fumatul si excesul de alcool. Bolile cronice inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, bolile ce asociaza malabsorbtie sau care cresc riscul de cadere ( boala Parkinson, dementa, scleroza multipla), cresc deasemenea riscul de aparitie a fracturilor.

Standardul in diagnosticul osteoporozei il reprezinta masurarea densitatii minerale osoase prin tehnica DXA, denumita absorbtiometrie duala cu raze X, o tehnica deosebit de precisa, care determina densitatea tesutului osos in anumite regiuni ale corpului, respectiv la nivelul coloanei lombare, soldului sau antebratului.

Rezultatele testarii prin DXA folosesc valoarea scorului T, in deviatii standard ( DS), care compara rezultatele individuale cu cele din polulatia tanara sanatoasa, de aceeasi rasa si acelasi sex.

Cand se indica efectuarea DXA :

– La toate femeile peste 65 de ani

– La femeile in postmenopauza sub 65 de ani, care prezinta factori de risc asociati

– La barbatii peste 70 de ani

– La femeile care au avut menopauza precoce sau au suferit o interventie chirurgicala cu ovarectomie bilaterala, inainte de 45 de ani

– Persoanele ce au suferit in antecedente o fractura de fragilitate.

Diagnosticul de osteoporoza se pune la o valoare a scorului T egala sau mai mica de – 2,5 DS, si acesta impune tratament adecvat antiosteoporotic, recomandat de medicul specialist, individualizat in functie de pacient si afectiunile asociate ale acestuia.

Informații suplimentare și programări pentru investigatii de osteodensitometrie DEXA, pacienții pot suna la telefon 0269 243 121.(RMN Diagnostica Sibiu – Centru de Imagistică și Ambulator de Specialitate, str. Someșului nr. 19, dexa@rmn-diagnostica.ro).