Dr Andrei Pătrîncă Medic specialist psihiatru Depresie Sibiu RMN Diagnostica

Depresia liniștită și depresia agitată

Articol Psihiatrie

De-a lungul vieții, spuneau vechii clinicieni, un om sănătos are parte de cel puțin patru episoade depresive majore. De obicei, ele trec de la sine și nu necesită ajutor de specialitate. Pentru mulți dintre noi însă, depresia ne tulbură într-atât de mult existența, încât singuri nu ne descurcăm.

Simptomele depresiei liniștite ne sunt cunoscute. Ele sunt clasice, le găsim descrise în cărți, filme și în povestirile vieților cunoscuților, le trăim adesea și noi. Într-o zi, ne trezim triști, lipsiți de energie, nu mai găsim plăcere în lucrurile care ne satisfăceau odinioară, ne izolăm de oameni, ne simțim vinovați fără motiv, suntem mai lenți și obosim ușor, ne scade sau ne crește pofta de mâncare, ne simțim dezorientați și indeciși în a lua decizii, ne trezim în mijlocul nopții și nu mai putem adormi, viața o resimțim ca nesatisfăcătoare, grea și fără sens, contemplăm moartea.

Altfel stau lucrurile cu depresia agitată. Când depresia este agitată, trăim un paradox: o parte din noi este tristă și lipsită de putere, o alta este tensionată, neliniștită, plină de agresivitate. Partea liniștită dorește odihnă, partea agitată strigă după acțiune. Când trecem prin depresia agitată, simțim furnicături în tot corpul, nu putem sta într-un loc pentru că ne cuprinde un neastâmpăr de nepotolit, simțim impulsul de a ne face rău sau de a lovi pe cineva. Tinerii, având mai multă energie prin firea vârstei, simt mai degrabă depresia agitată decât pe cea liniștită. Uneori, având un spectru afectiv în formare, ei, tinerii, nici nu resimt atât de multă tristețe în depresie pe cât resimt impulsivitate, lava vulcanului agresivității mocnind în ei. Dar nu numai ei se confruntă cu agitația din depresie. Depresia agitată poate apărea la orice vârstă, ca o criză inaugurală a depresiei cronice sau ca pe una care tulbură, sporadic, depresia liniștită îndelungă.

Depresia poate avea multe înfățișări, dar, indiferent de manifestările ei, este tratabilă, prin prisma relației terapeutice cu un psihiatru și cu un psihoterapeut. Dacă treceți printr-o mare liniștită, aproape moartă, sau, din contră, printr-una învolburată, nu duceți singur povara aceasta! Împărtășiți suferința dumneavoastră cu medicul psihiatru și cu psihoterapeutul! Acești doi specialiști vă pot fi limanul tihnei și al bucuriei după care sufletul dvs. suspină!

În cadrul centrului RMN Diagnostica SIbiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

Ne găsiți în Sibiu, strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro