Cum ne protejăm copiii de caniculă – INSOLAȚIA-

Articol Pediatrie

Copiii mici sunt mai vulnerabili când sunt expuși la temperaturi ridicate, iar responsabilitatea pentru sănătatea și confortul copilului revine în totalitate părintelui. Indiferent în ce loc se află bebelușul, fie că este în casă, fie afară, trebuie să i se asigure un confort termic permanent. Capacitatea bebelușilor de reglare a temperaturii este deficitară, pielea este subțire și fragilă, iar suprafața corporală este mai mare comparativ cu cea a adultului, astfel încât el se supraîncălzește mai ușor, se deshidratează, devine agitat, prezintă dificultăți de alimentație.

  1. Temperatura din casă

Temperatura ideală din camera copilului este între 21-24 grade Celsius, iar umiditatea trebuie menținută între 60-65%. Este utilă folosirea unui termohigrometru și, de asemenea, se pot folosi aparate de aer condiționat având grijă ca filtrele aparatului să fie permanent menținute curate, iar fluxul de aer să nu cadă direct pe copil. Pentru o mai mare siguranță, se poate scoate copilul din încăpere în timpul în care aceasta este răcorită.

 

  1. Îmbrăcămintea copilului

Îmbrăcămintea bebelușului și a copilului trebuie să fie una lejeră, din materiale ușoare și care să absoarbă transipratia, precum bumbacul, iar culorile să fie deschise. La plimbare, întotdeauna trebuie acoperit capul bebelușului cu o pălărioară de bumbac, iar când doarme să fie acoperit cu o păturică subțire din bumbac. În zilele toride sunt recomandate băițele în apă cu 2-3 grade mai rece decât baia normală, pentru a-l răcori și a-i menține pielea curată și hidratată.

 

  1. Plimbările în aer liber

Acestea se vor efectua dimineața până în orele 11.00 și după-amiaza după orele 16.00-17.00 pentru a evita expunerea la razele ultraviolet nocive. Bebelușii, din cauza faptului că nu beneficiază de un filtru eficient împotrivă radiațiilor ultraviolet, fac arsuri solare mult mai ușor și de o gravitate mai mare, iar simptomele insolației sunt mult mai severe. Este bine cunoscut faptul că vitamina D se sintetizează în piele sub acțiunea razelor soarelui, însă în timpurile noastre toți copiii efectuează profilaxia rahitismului cu suplimente de vitamina D, continuu până la vârstă de 2 ani și astfel, nu se recomandă expunerea directă la razele de soare, a copilului, nici măcar în zilele înnorate, deoarece razele ultraviolet au nivel ridicat, chiar și în acele zile.

Căruciorul, landoul sau dispozitivele pentru bebeluși trebuie să asigure o bună ventilație, materialul din care sunt confecționate să fie subțire, deschis la culoare și acoperite de o copertină sau umbreluță.

 

  1. Alimentația copilului

Bebelușii alăptați primesc cantitatea necesară de apă, din lapte. Totuși, dacă temperaturile sunt foarte ridicate este utilă hidratarea suplimentară cu apă sau ceai neîndulcit în cantități mici, administrate între mese. Pentru cei alimentați artificial sau a căror diversificare a fost inițiată este necesară hidratarea suplimentară cu apă.

La copilul mai mare alimentația trebuie să conțină alimente ușor de digerat, fructe, legume proaspete, compoturi.

 

  1. Produsele pentru piele

Pielea bebelușilor și a copiilor trebuie protejată cu creme cu FPS 50, rezistente la apă. Aplicarea cremei se face înainte de a ieși din locuință și se repetă la 2-3 ore, mai ales la nivelul feței.

 

  1. Bebelușii la plajă și mare

Unele recomandări venite din partea dermatologilor interzic concediile la mare înaintea vârstei de 2 ani, însă dacă se respectă câteva reguli, părinții pot beneficia de un sejur minunat alături de copiii lor.

–          copilul trebuie ținut în permanență sub umbrelă

–          evitarea intervalului orar 11-17 când razele UV au intensitate maximă

–          protejarea capului cu pălăriuță

–          alimentația și hidratarea trebuie să fie corespunzătoare

–          utilizarea cremelor cu FPS 50

Dacă bebelușul a ajuns la vârstă diversificării, pregătirea pentru mare se începe cu o lună înainte, prin consumarea de suc de morcovi, carotenul din morcovi fiind un bun ecran împotrivă razelor UV, însă fară a se administra în exces.

  1. Insolația

Insolația este rezultatul expunerii prelungite sau necontrolate la soare. Este considerată o urgență medicală care poate pune viața în pericol, cu atât mai gravă dacă se manifestă la grupele extreme de vârstă: copii- vârstinici.

Semnele și simptomele insolației la bebeluși și copii:

–          febră, uneori hipertermie

–          piele fierbinte, roșie, uscată, buze uscate, crăpate, ochi „înfundați în orbite”

–          dureri de cap, vărsături, fotofobie

–          absența transpirației

–          elemente de dermatită la nivelul pielii, mai ales la cei îmbrăcați în haine sintetice

–          halucinații

–          dezorientare

–          convulsii

–          comă

 

Este imperios necesară prezentarea la medic în aceste situații, însă până acest lucru este posibil primele măsuri care trebuie luate sunt:

–          plasarea copilului într-un loc umbros, răcoros

–          dezbrăcarea acestuia de haine și acoperirea lui cu prosoape udate în apă călduță (cu 3 -5 grade mai rece decât temperatura corpului)

–          administrarea lichidelor

–          monitorizarea temperaturii intrarectal

–          administrarea antitermicelor de tipul Paracetamol sau Ibuprofen

 

Pentru o consultație de specialitate, solicită o programare la doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie în cadrul Centrului medical RMN Diagnostica Brașov.

Consultații în contract CAS, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Pentru grupa de vârstă 0-1 an consultația se decontează și fără bilet de trimitere.

Informații și programări:

BRAȘOV
Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro