Consultații chirurgie cardiovasculară la RMN Diagnostica Sibiu
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial și sunt reprezentate de afecțiuni ale vaselor de sânge, precum bolile coronariene, anevrismul de aortă, , boli ale valvelor inimii care pot fi afectate din naștere (congenial) sau dobândite pe parcursul vieții , precum și de afecțiuni ale mușchiului inimii, determinate de diverse cauze infecțioase.
Mușchiul inimii, pentru a putea să funcționeze corespunzător are nevoie la rândul său, să primească sânge. Acest lucru se realizează prin vase care poartă numele de artere coronare. Când aceste vase sunt afectate de depunerile de grăsime (plăci de aterom), apare boala coronariană. Boala coronariană reprezintă un proces patologic evolutiv care va determina apariția unor tulburări de circulației la nivelul vaselor inimii. Evoluția acestei afecțiuni va determina rupturi ale plăcii de aterom sau fisura plăcii, generând agregarea trombocitelor și apariția trombozei intracoronariene, închiderea vasului și apariția infactului miocardic acut, urmat de afectarea miocardică severă(necroza miocardică) dacă pacientul nu beneficiază de tratament în timp util.
Boala coronariană poate să se manifeste în diversele faze de evoluție ale plăcii de aterom prin durere toracică, senzație de oboseală, dificultăți respiratorii, acut prin infarctul miocardic sau chiar deces.
Toate aceste lucruri pot fi prevenite prin evaluare cardiologică (EKG, ecocardgrafie, test de efort, coronarografie, computer tomograf) și aprecierea severității și a indicației chirurgicale de către chirurgul cardiovascular.
Tratamentul chirurgical constă în utilizarea unui vas de sânge (arteră sau venă) realizându-se o deviere a sângelui sau ocolirea zonei de arteră îngustată sau blocată. Intervenția chirurgicală se realizează cu inima oprită, utilizând circulația extracorporeală sau pe cord bătând, în cazuri selectate.
Bolile valvulare determinate de procesul de îmbătrânire, boli infecțioase, congenitale sau o consecință a infarctului miocardic sunt afecțiuni care pot afecta funcționalitatea inimii și apariția imediată sau progresivă a simptomatologiei. Oboseala, lipsa de aer, durerile toracice, pierderea de scurtă durată a conștiinței sunt principalele manifestări ale acestor afecțiuni, iar diagnosticul cardiologic, evaluarea indicației chirurgicale și tratamentul afecțiunii pot preveni decesul pacientului. Chirurgical, se impune oprirea inimii și utilizarea circulației extracorporeale, permițând repararea valvei în cazurile selecționate sau înlocuirea valvei utilizând diverse tipuri de proteze mecanice sau valve tisulare, în funcție de indicația care se impune și de dorința pacientului.
O altă patologie, anevrismul de aortă, determinat de hipertensiune arterială, afecțiuni ale valvei aortice sau modificări genetice ale țesutului este o patologie cu complexitate ridicată. Această afecțiune este consecința unor modificări în structura peretelui aortei determinând dilatarea aortei, scăderea rezistenței și ruptura peretelui, urmată de decesul pacientului într-un procent foarte mare.
Tratamentul este chirurgical sau intervențional, în funcție de segmentul de aortă afectat, iar supraviețuirea depinde de bolile asociate ale pacientului și experiența centrului de tratament. Prevenția realizată prin stabilirea diagnosticului și al momentului optim de tratament poate fi salvatoare de viață.
Bolile congenitale sunt o patologie distinctă în chirurgia cardiovasculară ce necesită o abordare complexă, plină de experiență, iar diagnosticul lor și tratamentul chirurgical prin corecția defectului pot oferi șansa la viață, la o viață normală.
În cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu domnul doctor Cosmin Bănceu, medic specialist chirurgie cardiovasculară oferă evaluări, diagnostic și stabilirea conduitei terapeutice al acestor afecțiuni cardiovasculare.
Ne găsiți în Sibiu, strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro