Ce este o artroscopie ? rmn diagnostica

Ce este o artroscopie ?

Articol Ortopedie

Artroscopia (numită și chirurgie artroscopică) este o procedură chirurgicală minim invazivă pe o articulație în care se efectuează o examinare și, uneori, tratamentul deteriorării, utilizând un artroscop, un endoscop care se introduce în articulație printr-o mică incizie.
Procedurile artroscopice pot fi efectuate pentru a evalua sau trata multe afecțiuni ortopedice, inclusiv cartilajul sfâșiat (cunoscut de către profesioniștii din domeniul sănătății ca „menisc”), cartilajul de suprafață (articular) rupt, reconstrucția ACL și cartilajul deteriorat.

Avantajul față de intervenția chirurgicală deschisă tradițională este faptul că articulația nu trebuie să fie complet deschisă.

Pentru artroscopia genunchiului se fac doar două incizii mici, una pentru artroscop și una pentru instrumentele chirurgicale care trebuie folosite în cavitatea genunchiului. Acest lucru reduce timpul de recuperare și poate crește rata de succes datorită traumatismelor mai puțin la țesutul conjunctiv.

Este deosebit de util pentru sportivii profesioniști care rănesc adesea articulațiile genunchiului și necesită un timp de recuperare rapid. Există, de asemenea, mai puține cicatrici, din cauza inciziilor mai mici. Lichidul de irigare este utilizat pentru a împrăștia articulația și pentru a crea un spațiu chirurgical.

Instrumentele chirurgicale sunt mai mici decât instrumentele tradiționale. Chirurgii vizualizează zona articulațiilor pe un monitor video și pot diagnostica și repara țesuturile rupte, cum ar fi ligamentele și meniscul sau cartilajul.

Este posibil din punct de vedere tehnic să se efectueze o examinare artroscopică mai aproape a fiecărei articulații, dar este cel mai frecvent utilizată pentru genunchi, umăr, cot, încheietura mâinii, gleznă, picior și șold.

Artroscopia genunchiului

Artroscopia genunchiului a înlocuit în multe cazuri artrotomia clasică efectuată în trecut. Artroscopia de genunchi este efectuată în mod obișnuit pentru tratarea leziunilor meniscului, reconstrucția ligamentului cruciat anterior și pentru microfracturarea cartilajelor. Artroscopia poate fi efectuată doar pentru diagnosticarea și verificarea genunchiului. Cu toate acestea, ultima utilizare a fost în principal înlocuită cu imagistica prin rezonanță magnetică.

În timpul unei artroscopii medii a genunchiului, o mică cameră fibrocopică (artroscopul) este inserată în articulație printr-o mică incizie, de aproximativ 4 mm lungime. Un fluid special este utilizat pentru vizualizarea pieselor comune.

Unul dintre motivele principale pentru efectuarea artroscopiilor este repararea sau eliminarea unui menisc dureros și sfâșiat sau deteriorat . Chirurgia este cunoscută ca o meniscectomie parțială artroscopică (APM). Un menisc rupt este, în majoritatea cazurilor, nesimptomatic.

După operație

După artroscopia genunchiului va apărea umflături în jurul genunchiului, care poate dura oriunde de la 7-15 zile pentru a se vindeca complet. Este important să așteptați până când nu există umflături înainte de a face exerciții serioase sau mers pe jos, deoarece genunchiul nu va fi complet stabil. Exercitiile extinse pot provoca dureri si, in unele cazuri, genunchiul se poate umfla mai mult. Răspândirea umflării ar putea provoca probleme grave.

Artroscopia soldului

Artroscopia de șold a fost inițial utilizată pentru diagnosticarea durerii de șold inexplicabile, dar este acum utilizată pe scară largă în tratamentul afecțiunilor atât în interiorul cât și în afara articulației șoldului.

Cea mai obișnuită indicație este în prezent pentru tratamentul impingementului femoroacetabular (FAI) și a patologiilor asociate acestuia. Condițiile de șold care pot fi tratate artroscopic includ, de asemenea, lacrimi labrale, îndepărtarea corpului străin, eliminarea șoldului (pentru infecție) sau biopsia, leziunile cartilajului, disecțiile osteochondritei, leziunile (și reconstrucția) ligamentului teres, tendinopatia de Iliopsoas Psoas „), sindromul de durere trohanterică, banda iliotibiană, osteoartrita (controversată), compresia nervului sciatic (sindromul piriformis), impingementul ischiofemoral și evaluarea directă a înlocuirii șoldului.

Artroscopia umărului

Artroscopia este folosită în mod obișnuit pentru tratamentul bolilor umărului incluzând impingementul subacromial, osteoartrita acromioclaviculară, lacrimile cu manșetă rotativă, umărul înghețat (capsulita adezivă), tendonita cronică, îndepărtarea trupurilor libere și lacrimile parțiale ale tendonului biceps lung, leziunile SLAP și instabilitatea umărului .
Cele mai frecvente indicații includ decompresia subacromială, repararea leziunilor și reparația manșetei rotative. Toate aceste proceduri au fost făcute prin deschiderea articulației prin incizii mari înainte de apariția artroscopiei. Operațiile de umăr artroscop au dobândit un impuls în ultimul deceniu. „Operația cu cheie” a umărului, așa cum este cunoscută în mod obișnuit, a redus timpul de internare și cerințele de reabilitare și este adesea o procedură de îngrijire de zi.

Artroscopia încheieturii mâinii

Vedere artroscopică prezentând două dintre oasele încheieturii mâinii.

Artroscopia încheieturii este utilizată pentru a investiga și trata simptomele leziunilor repetitive ale tulpinilor, fracturile încheieturii mâinii și ligamentele sfâșiate sau deteriorate. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a stabili daune articulare cauzate de osteoartrita încheieturii mâinii.

Artroscopia coloanei vertebrale

Multe proceduri de coloană invazive implică îndepărtarea osului, a mușchilor și a ligamentelor pentru a accesa și a trata zonele problematice.

În unele cazuri, condițiile toracice (mediană a coloanei vertebrale) necesită un chirurg pentru a accesa zona problematică prin colivie, ceea ce duce la o prelungire drastică a timpului de recuperare.

Artroscopice (de asemenea, proceduri spinale endoscopice) permit accesul la și tratamentul stărilor spinale cu afectarea minimă a țesuturilor înconjurătoare. Timpii de recuperare sunt mult reduse datorită mărimii relativ mici a inciziei și mulți pacienți sunt tratați ca ambulatori. [8] Ratele de recuperare și de timp variază în funcție de gravitatea condiției și de sănătatea generală a pacientului.

Procedurile artroscopice se tratează

– Discul herniator al discului spinării și discurile degenerative
– Deformarea spinării
– Tumori
– Traumatismul general al coloanei vertebrale