Astmul bronșic

Articol Alergologie

Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii.

Simptomatologia tipică este reprezentată de episoade recurente de respirație șuierătoare ( wheezing), tuse, senzație de constricție toracică și dificultăți respiratorii. Toate aceste simptome apar datorită îngustării reversibilă a bronhiilor, inflamarea mucoasei respiratorii și hiperreactivitatea la diverși stimuli precum alergeni, frig, efort fizic etc.

În România aproximativ 6-7% din populație suferă de astm bronșic. Afecțiunea este mai frecvent întâlnită în rândul copiilor. Peste jumătate din cei care suferă de astm nu au boala bine controlată, fie fiind diagnosticați tardiv, fie din cauza tratamentului inadecvat.

Astmul bronșic are multiple cauze. Predispoziția familială pentru boli alergice poate fi prezentă în anumite cazuri, precum și factori profesionali ca inhalarea de substanțe iritante pentru epiteliul respirator. Printre cei mai frecvenți factori etiologici în astm sunt alergenii ( de exemplu polen, praf, acarieni, mucegaiuri, păr de animale ).

Alergologul are un rol esențial în diagnosticul și tratamentul personalizat al astmului bronșic. În marea majoritate a cazurilor de astm este prezentă componenta alergică, în special la copii și tineri. Testarea alergologica prin teste cutanate ( prick test) sau dozarea IgE specifice din sânge permite identificarea factorilor declanșatori ai atacului de astm ( de exemplu acarieni, polen, mucegaiuri, alergeni inhalatori etc. )
Spirometria este principala investigație funcțională folosită pentru diagnosticul și monitorizarea astmului bronșic. Aceasta confirmă obstrucția reversibilă a căilor respiratorii. Cu ajutorul spirometriei se măsoară parametrii respiratori precum volumul expirator maxim pe secundă ( VEMS) și capacitatea vitală forțată ( CVF) care ulterior vor fi utilizați pentru evaluarea severității bolii și monitorizarea răspunsului la tratament. Este foarte important ca spirometria să fie corect efectuată de către personal medical specializat și după instruirea atentă a pacientului pentru a evita obținerea de rezultate incorecte. Dacă spirometria nu este efectuată corect și rezultatele obținute sunt eronate pacientul va avea de suferit, boala putând fi subdiagnosticată și tratamentul ineficient.
Astfel, cu ajutorul tuturor testărilor se poate stabili un diagnostic corect, şi se elaborează un plan de tratament personalizat. Se obține în final un control mai bun al bolii și se reduce nevoia de medicație de criză.

Tratamentul corect și timpuriu al astmului este foarte important pentru a reduce numărul crizelor severe care pot pune în pericol viața pacientului și pentru îmbunătățirea calității vieții acestuia. Un alt rol al tratamentului este încetinirea deteriorării funcției pulmonare pe termen lung.

Tratamentul astmului bronșic este format din mai multe clase de medicamente. Există medicație de control pe termen lung, dar și medicamente utilizate în crizele astmatice. Un aspect important îl reprezintă educația pacientului care trebuie să evite factorii declanșatori ai crizelor si respectarea tratamentului instituit de medic.

La RMN Diagnostica Brașov și Făgăraș, dr. Said Mohammad Mahmoud Mohammad, medic specialist Alergologie, oferă consultații de specialitate și planuri de tratament personalizate.

Ai grijă de respirația ta!

🔸Brașov, strada Hermann Oberth nr. 8
🔸Făgăraș, strada Școlii nr. 13
📞 Telefon Brașov & Făgăraș: 0369 990