Dr. Radu Maxim - Rmn diagnostica Sibiu - uretrita la barbari

Uretrita la bărbați

Articol Urologie

Bolile cu transmitere sexuală sunt frecvente printre cei ce aleg sexul neprotejat sau care schimbă des partenerii. Aceste afecțiuni nu ocolesc sexul masculin, printre ele numărându-se uretrita.

Uretrita este o inflamație a mucoasei perețtilor canalului uretral (uretrei), în multe cazuri de origine infecțioasă (bacteriană sau virală).

Uretra masculină reprezintă calea ascendentă de acces a infecţiei spre tractul urinar inferior şi tractul genital. Tractul genital masculin, alcătuit din prostată, canale ejaculatoare, vezicule seminale, canale deferente, epididim, testicule este normal steril. Această condiţie este asigurată prin acţiunea mecanică a micţiunii şi ejaculării, dar, mai ales prin acţiunea antibacteriană a unui polipeptid (conţine zinc) eliminat prin secreţia prostatică.

Uretrita masculină este o afecțiune inflamatorie foarte frecvent întâlnită în rândul adolescenților și al adulților, incidența fiind în rândul adulților tineri, până în jurul vârstei de 25 de ani.

Din punct de vedere clinic-evolutiv, uretritele pot fi acute si cronice (apar daca infecția acută nu este tratată corect).

Clasificarea etiologică: dupa cauza bolii, se împart în:

  • Infecțioase: bacteriene, virale, candidozice, parazitare (tricomoniaza);
  • Non infecțioase : alergice, traumatice (mecanice, chimice, termice), metabolice (la diabet zaharat, obezitate), radice (dupa Rx-terapie la nivelul bazinului).

Aproximativ 80-90% din uretrite sunt bacteriene. Pot fi specifice (BTS – bolile cu transmitere sexuală) și nespecifice (infecțiile care nu se transmit pe calea sexuală– ex. E. Coli, Streptococcus, Enterobacter etc.). Uretrita specifică poate fi gonococică (Neisseria gonoree) și non-gonococică (Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma).

În același timp, uretritele sunt clasificate în primare și secundare (boala de bază fiind cistita, prostatita).

Pacienții diagnosticați cu uretrită acută pot acuza apariția unor dureri intense în timpul actului micțional , cât și apariția secrețiilor uretrale purulente și disurie.

În cazul bărbaților cu uretrită subacută sau cronică , tabloul clinic este mai diminuat , dar persistent.

Pe parcursul evoluției bolii, aceste simptome pot duce la repercusiuni asupra psihicului bolnavului, precum depresie sau diferite fobii (teama de a contamina partenera de viață) , tulburări comportamentale , iritabilitate , stări anxioase.

Bolnavii cu uretrită acuză prurit(mâncărimi) , hematurie , durere în timpul actului sexual sau ejaculare dureroasă.

Concluzionând, principalele simptome ale uretritei acute la bărbați, sunt:

  • usturimi la nivelul canalului uretral,
  • eliminarea unor secreții,
  • senzație de arsură, mâncărime în timpul urinării,
  • micțiuni dureroase,
  • disconfort în timpul actului sexual,
  • sensibilitate crescută la nivelul meatului uretral,
  • tulburări psihice

Dacă prezentați simptome de uretrită, trebuie săvăprezentați la medicul urolog sau infecționist pentru diagnostic și tratament.

Acesta poate observa daca aveți lenjeria pătată de secreții, dacă meatul uretral (porțiunea externă a uretrei) este inflamat sau daca prezentați o sensibilitate uretrală.

Într-o uretrită acută, vi se vor preleva probe din secrețiile uretrale, ce vor fi analizate microbiologic. Se poate observa la microscop prezența puroiului sau a bacteriilor.

Este recomandatăși o antibiogramă, pe baza căreia medicul vă va prescrie un tratament corect.

Pe lângă analizele de rutină pentru uretrită, va trebui sa facețiși un test pentru sifilis. Inflamarea uretrei se asociază des cu sifilisul.

Dacă se suspicionează o uretrită cronică, va trebui să mai facețiși o ureterografie retrogradă sau micțională pentru evidențierea stricturilor sau a diverticuluilor ureterali.

Dacă facețiși ureteroscopie, se poate observa că mucoasa va avea aspect inflamator sau hemoragic, cu granulații micotice sau parazitare.  Când există suspiciunea de tuberculoză, se poate recomanda și o urografie.

La stabilirea diagnosticului de uretrită este importantăși recoltarea spermoculturii.

Principiul terapeutic de bază al uretritelor bacteriene acute la bărbați constă în antibioticoterapia specifică, indicată de identificarea germenului cauzal și a sensibilității acestuia, ceea ce impune cultura secreției uretrale.

Toate aceste investigații bacteriologice necesită timp, ceea ce contravine imperativului tratamentului precoce. În consecință, se recomandă ca după recoltarea secreției uretrale și urinei (ex. bacteriologice) pacientul săînceapă imediat tratamentul antibiotic care poate fi corectat în acord cu indicațiile furnizate de antibiogramă, dar și în funcție de eficacitatea terapeutică apreciată clinic.

După confirmarea diagnosticului de uretrită specifică este necesar ca ambii parteneri sexuali să urmeze tratamentul recomandat de medic.

Pe perioada tratamentului se recomandă abstinența sexuală.

Profilaxie:

  • protecția sexuală (folosirea prezervativului);
  • spălarea organelor genitale cu apăși săpun dupa contactul sexual;
  • urinare dupa ejaculare;
  • la apariția primelor simptome trebuie consultat medicul de specialitate (urolog, dermatolog);
  • abstinența sexuală la apariția simptomelor uretrale;
  • tratamentul se efectuează concomitent la ambii parteneri sexuali;
  • la 2-3 săptămâni dupa tratamentul cu antibiotic se recomandă recoltarea analizelor de control.

În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Sibiu, pacienții beneficiază de consultații și investigații de specialitate UROLOGIE, acordate de domnul doctor Radu MAXIM, medic primar urologie.

Specialități în contract CAS, la RMN Diagnostica Sibiu:

  • NEUROLOGIE
  • CARDIOLOGIE
  • ENDOCRINOLOGIE
  • ORTOPEDIE- TRAUMATOLOGIE
  • PSIHIATRIE
  • PSIHOLOGIE

De asemenea, tot în cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, pacienții beneficiază și de investigații de imagistică medicală, rezonanță magnetică RMN, atât în contract CAS, cât și în sistem privat.

Strada Someșului nr.19
Telefon 0269243121
contact@rmn-diagnostica.ro
www.rmn-diagnostica.ro