Tomografia Computerizată (CT)
Tomografia Computerizată (CT) este o metodă iradiantă, folosind raze X. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obține imagini ale oricărei părți a corpului uman (cap, torace, abdomen, pelvis).
Tomografia Computerizată (CT) este o metoda de diagnostic rapidă, utilă în detectarea fracturilor osoase, a calcificărilor, a hemoragiilor, a tumorilor, stenozelor, trombozelor arteriale venoase.
În evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe baza de iod. În acest sens,înainte de investigație este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o bună funcție renală (uree și creatinină serice).
În cazul alergiilor investigația CT se face doar nativ, fără substanță de contrast.
Important: Pacienții cu insuficiență renală pot efectua investigația CT în ziua stabilită de medicul nefrolog (în ziua stabilită de efectuare a dializei).
Tomografia Computerizată (CT) este contraindicată femeilor însărcinate -Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă și se recomandă precauție în efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere.
De asemenea, tomografia computerizată este contraindicată pacienților cu cu reacții alergice la substanța de contrast (iod).