Soarele -prietenul sau dușmanul pielii noastre

Soarele -prietenul sau dușmanul pielii noastre?

Articol Dermatologie

Viața pe pământ depinde de căldura și lumina soarelui. Expunerea la soare ne îmbunătățește starea generală de sănătate, ne conferă  energie și o stare de bine. Pe lângă beneficiile sufletești, soarele ajută și la sănătatea oaselor prin sinteza în piele sub acțiunea razelor solare de vitamina D, indispensabilă fixării calciului în oase.

 Puțini știu că 15 minute de soare pe zi sunt suficiente  pentru a ne bucura pe deplin de aceste beneficii. În cantități mari, soarele are potențialul de a face rău și poate provoca o serie de afecțiuni- pe termen scurt (de exemplu arsura solară și insolația), dar și probleme pe termen lung, ca rezultat al expunerii solare cronice fără protecție cu producerea de  leziuni la nivelul ADN-ului (cancere cutanate, fotoîmbătrânirea pielii). Fototipurile cutanate I și II cu păr roșcat sau blond, precum și istoricul de arsuri severe în copilărie sau adolescență  sunt factori ce cresc riscul de devoltare al cancerului cutanat. 

Sfaturi practice pentru protecția solară

  • Aplică o cremă de protecție solară (SPF 30 sau mai mult) în cantitate generoasă, în mod frecvent la nivelul feței și zonelor expuse la soare;
  • Protecția vestimentară: acoperă pielea expusă la soare cu haine ușoare, din bumbac, ce au țesătură densă; poartă pălărie cu boruri mari;
  • Poartă ochelari de soare cu lentile protectoare, curbate, pentru a preveni efectele nocive ale UV la nivelul ochilor;
  • Pe cât posibil, petreceți timpul înăuntru sau în zone umbrite, între orele 11.00-16.00
  • Nu expuneți bebelușii și copiii în lumina directă a soarelui;

 

Pacienții trebuie să-și examineze periodic pielea pentru a surprinde apariția eventualelor leziuni canceroase, dar și modificări ale alunițelor existente.

Consultarea precoce a medicului dermatolog de către cei care sesizează aceste modificări, poate salva vieți!

Doamna dr. Florina Palcu, medic specialist dermato-venerolog face parte din echipele RMN Diagnostica Sibiu și Făgăraș,  fiind absolventă a Facultății deMedicină Victor Papilian, în cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, iar perioada de rezidențiat a fost urmată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, specializarea Dermatovenerologie.
Doamna doctor acordă consultații de specialitate, în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

Pentru informații, tarife și programări:
Sibiu, Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
Făgăraș: 0368406529
www.rmn-diagnostica.ro / contact@rmn-diagnostica.ro/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/