Screeningul cancerului colo-rectal

Articol Medicină internă, Oncologie

Cazurile de cancer colorectal rămân a treia cauza de cancer, a doua cauza de mortalitate prin cancer la barbati si a treia cauza de mortalitate prin cancer la femei.

In Romania pentru ambele sexe numarul de cazuri noi pentru cancerul colorectal in anul 2020 a reprezentat aproximativ 13% din toate cancerele. Numarul de decese cauzate de cancerul colorectal pentru ambele sexe pentru anul 2020 a fost de 12,4 % din toate decesele prin cancer. Implementarea pe scara larga a programelor de screening aplicate este cel mai important factor al declinului recent al cancerului colorectal în țările dezvoltate; totodata acestea ar putea reduce rata mortalității cauzata de cancerul colorectal.

În ultimii 10 ani, un progres fără precedent în terapia sistemică pentru cancerul colorectal a îmbunătățit rezultatele pentru pacienții cu boală metastatică.

Neoplaziile colorectale au o evolutie naturala a bolii lenta, cu o perioada preclinica ce poate sa dureze >20 ani, ceea ce explica importanta efectuarii screening-ului periodic.
Factorii de risc sunt reprezentati de : varsta (cel mai frecvent >65 ani), fumat, obezitate, consumul de carne rosie, sedentarism si factorii de risc genetici.

– Istoric personal de polip adenomatos, cancer de colon, boala inflamatorie intestinala(Boala Chron, colita ulcerativa).
– Istoric familial de polipoza intestinala sau neoplasm colorectal.
– Afectare genetica (polipoza adenomatoasa familiala, sindrom Lynch (cancer non-polipomatos colorectal eredidar), sindrom Turcot, sindrom Peutz-Jeghers, polipoza MUTYH.
–  Dacă familia este diagnosticata inainte de 50 de ani, alti membri ai familiei ar trebui să fie testati cu cel putin zece ani mai devreme;

Teste utilizate pentru screening-ul cancerul colorectal includ:
–  Testul hemoragiilor oculte fecale (Hemocult): un test folosit pentru a detecta existenta sangelui in materiile fecale (scaun). Acest test are sensibilitate scazuta pentru detectarea cancerului de colon si nu ar trebui să fie utilizat singur în screening-ul cancerului de colon.
–  Testul imunohistochimic fecal (efectuat anual)
–  Testul ADN din scaun: la 3 ani
–  Sigmoidoscopie flexibila: Un sidmoidoscop (tub luminat) se introduce în rect si colonul descendent pentru diagnosticul polipilor, formatiunilor tumorale si a altor anomalii (o data la 5-10 ani)
–  Colonoscopia – incepand cu varsta de 50 de ani, repetata la 10 ani daca nu sunt modificari; daca pacientul are o ruda de gradul I diagnosticata cu CCR inainte de 60 de ani, va face colonoscopie o data la 5 ani, incepand cu o varsta mai mica cu 10 ani decat varsta rudei la diagnosticare, iar daca pacientul are are o ruda de gradul I diagnosticata cu CCR la o varsta > 60 ani, screeningul se va face la fel ca populatia generala
–  Irigografie cu clisma baritata: efectuata pacientilor carora le este contraindicata colonoscopia. Acest test nu s-a demonstrat ca ar imbunatati rezultatele si prin urmare, nu este o abordare screening preferată.
–  Altele: colonografia tomografica computerizata (CT sau CAT) : o data la 5 ani; Videocapsula endoscopica

Referinte:
https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/colorectal_screening.pdf

Cancerul Colorectal

As.Univ.Dr. Liliana Vecerzan, medic specialist Oncologie medicală și medic specialist Medicină internă acordă consultații în specialitatea ONCOLOGIE, la RMN Diagnostica Sibiu, în contract CAS, în baza programării prealabile.

📍 RMN Diagnostica Sibiu ⠀
Str. Someșului, Nr. 19, Sibiu⠀
0269243121 // 0269243135
www.rmn-diagnostica.ro // sibiu@rmn-diagnostica.ro