Relevanța ecografiei abdominale în diagnosticul de boli interne
Ecografia abdominală sau ultrasonografia este folosită pentru controlul organelor din cavitatea abdominală, în vederea diagnosticării unor afecțiuni. Imaginile capturate cu ajutorul ultrasunetelor permit analizarea structurii și a mișcărilor organelor interne, dar arată și modul în care sângele circulă prin vasele de sânge . Printre organele care pot fi analizate la ecografie sunt: vezica biliară, rinichii, ficatul, pancreasul sau splina. Plămânii, oasele și creierul nu pot fi observate cu ajutorul ecografiilor.
Acest test este folosit, în general, pentru diagnosticarea durerilor sau în evaluarea stării de sănătate și a funcționalității organelor abdominale.
Ecografia abdominală este un tip de examinare modernă, neinvazivă, nedureroasă, care poate fi repetată și care nu folosește radiații.
Disconfortul resimțit la nivelul organelor amintite mai sus sau suspiciunea unor afecțiuni sunt primele semne că un consult pentru boli interne v-ar putea fi util.
În acest sens, medicul specialist în boli interne va recomanda efectuarea unei ecografii abdominale. O astfel de investigație medicală, ca orice alt tip de ecografie, prezintă avantajul de fi neinvazivă și rapidă, eliminând totodată, riscul iradierii. Calitățile menționate vă oferă posibilitatea de a repeta procedura ori de câte ori se consideră necesar.
Ecografia abdominală vă furnizează rezultate concludente în cazul următoarelor manifestări anormale:
- traumatisme abdominale soldate cu hemoragie internă, rupturi de organe;
- dureri abdominale (acute/cronice);
- icter;
- existența unor tumori abdominale;
- tulburări urinare, menstruale;
- modificări de culoare a urinii;
- scăderea greutății corporale;
- febra, mărirea dimensiunilor abdomenului fără identificarea cauzei;
- sindrom inflamator infecțios de cauză necunoscută;
- tumori abdominale;
- tumori extraabdominale (medicul specialist în boli interne verifică dacă au apărut și metastaze abdominale la nivelul anumitor organe sau ganglioni);
- tulburări de tranzit intestinal.
Consultul pentru boli interne se desfășoară în condiții normale dacă urmați o serie de reguli pregătitoare, menite să asigure acuratețea ecografiei abdominale. În mod obișnuit, nu se mănâncă pentru un interval de 5-6 ore anterior analizei și se consumă lichide negazoase.
Este recomandat să nu mâncați nimic cu 8-12 ore înainte de ecografie, întrucât mâncarea nedigerată poate bloca ultrasunetele, iar imaginea obținută nu va fi una concludentă. Daca aveți probleme cu balonarea, ar trebui să folosiți cărbuni medicinali înainte de ecografie, întrucât gazele intestinale împiedică, de asemenea, observarea unor anumite zone.
Înainte de ecografie trebuie să consumați multe lichide și să vă abțineți dacă aveți nevoie să mergeți la toaletă, pentru a urina. Astfel, rezultatele ecografiei vor fi mai relevante.
Doar într-o situație de urgență, aceste aspecte pot fi neglijate.
Medicul specialist în boli interne va executa ecografia, urmând să interpreteze și rezultatele imaginilor obținute prin intermediul acesteia. Vi se va cere să îndepărtați hainele de pe abdomen și să vă așezați întins pe spate. Medicul va aplica un gel pe regiunea abdominală, având rolul de a favoriza o mai bună transmisie a undelor ultrasonore.
Transductorul este plimbat, prin presare, pe întreaga regiune ce acoperă organul examinat. Va trebui să rămâneți nemișcat sau, la cerere, să inspirați profund și să rețineți aerul pentru câteva secunde. După aproximativ 20-40 de minute, gelul se îndepărtează și medicul înregistrează în buletinul ecografic, datele obținute.
Ecografia efectuată în timpul unui consult pentru boli interne poate releva următoarele evoluții:
- Modificări în structura organelor solide – pancreas (mărime, chisturi, pseudochisturi, calcificări, tumori), ficat (mărime, structura, chisturi, omogenitate, hemangioame, tumori, calcificări, căi biliare), rinichi (tumori, pietre, mărimea și forma rinichilor), uter (tumori, sarcină), ovare (tumori, chisturi), prostată (mărime, omogenitate, tumori, calcificări), splină (mărime, tumori, hemangioame, chisturi, splină accesorie), ganglioni abdominali.
- Apariția unor modificpri la nivelul organelor tubulare – contrastul solid-lichid, vezicula biliară (colecist), căile biliare (pietre, dilatări, malformații, tumori), vezica urinară (conturul prostatei, tumori, pietre), starea apendicelui, dilatarea ureterelor.
- Prezența de lichid în cavitatea abdominală sau pericard (la inimă).
- Modificări în diametrul unor vase sanguine (anevrism, stenoză).
La ora actuală, ecografia este principala metodă de screening în medicină, datorită avantajelor pe care le oferă: rapiditatea obținerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, practic nelimitată ca număr de examinări și timp, obținerea de planuri multiple și diferite de examinare ale aceluiași organ, preț de cost și întreținere redus.
În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Brașov, pacienții beneficiază de oferta specială ce cuprinde CONSULTAȚIE DE SPECIALITATE MEDICINĂ INTERNĂ ȘI ECOGRAFIE ABDOMINALĂ, realizate de doamna doctor Claudia Flavia Petruța, medic primar medicină internă, la prețul promoțional de 150 lei.
Pentru informații și programări:
BRAȘOV
Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus)
0368 005 773
+4 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro