Prevenirea infecției cu Papiloma Virus Uman (HPV) are loc din copilărie

Articol Boli infecțioase

Virusul papiloma uman (HPV) face parte din familia Papillomaviridae care cuprinde virusuri ADN dublu catenar. Au fost identificate peste 200 genotipuri de HPV, dar numai un număr redus dintre acestea sunt patologice. HPV infectează epiteliul scuamos stratificat cu diverse localizări la nivelul corpului uman, generând formarea unor tumori benigne (condiloame, papiloame, veruci) sau maligne (carcinom cu celule scuamoase, adenocarcinom cervical uterin).

Infecția cu HPV este responsabilă pentru:
– 99% dintre cazurile de cancer de col uterin
– 88% dintre cazurile de cancer anal
– 70% dintre cazurile de cancer vaginal
– 43% dintre cazurile de cancer vulvar
– 50% dintre cazurile de cancer penian
– 72% dintre cazurile de cancer orofaringian.

Se considera că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă modalitate de prevenire a cancerelor produse de HPV.

În situația infecțiilor genitale cu HPV, transmiterea virusului se realizează prin contact sexual și de aceea ele se pot instala frecvent după începerea vieții sexuale. Infecția la persoanele virgine este rară, dar poate să apară și după contact sexual nepenetrant. Utilizarea adecvată a prezervativului poate duce la scăderea riscului, dar nu protejează complet împotrivă infecției.

Transmiterea prin căi non-sexuale se poate produce prin contact mamă- nou născut în timpul nașterii naturale, ce poate duce la apariția papilomatozei respiratorii recurente, mai rar contaminarea se produce prin obiecte.

Infecțiile HPV sunt frecvent asimptomatice și pot prezenta remisiune spontană. În cazul în care infecția HPV devine persistentă, poate prezenta manifestările clinice specifice verucilor anogenitale, papilomatozei respiratorii recurente sau formelor de cancer.

Vaccinul impoptriva infecției cu HPV este considerată cea mai eficientă și mai sigură intervenție pentru prevenirea verucilor genitale și a cancerelor de col uterin, vagin, vulvă sau anale, atât la femei cât și la bărbați.

În prezent cel mai utilizat vaccin este cel cu 9 valențe, care realizează protecție înaltă față de infecția cu tulpinile HPV- 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.

În România vaccinarea împotrivă HPV a fost introdusă în 2008 pentru protecția fetițelor de 9-12 ani, iar din 2020 a fost implementată în cadrul Programului Național de Vaccinare, o nouă strategie care presupune administrarea gratuită a vaccinului conjugat nonavalent – Gardasil 9, la fetele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani. Ulterior a fost extinsă vaccinarea la grupa de vârstă 14-18 ani.

Programul de vaccinare cu Gardasil 9 cuprinde seria cu 2 doze sau 3 doze și vaccinarea este recomandată înaintea începerii vieții sexuale, având un efect preventiv optimal, comparativ cu persoanele active sexual care au fost posibil infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV.

În cazul persoanelor anterior infectate, vaccinul nu are efect terapeutic, dar poate preveni infecția cu tulpinile care nu au fost dobândite anterior.

Vaccinarea de recuperare se poate efectua și între 27-45 ani, pentru persoanele nevaccinate anterior, în funcție de riscul clinic și epidemiologic estimat.

Australia a fost prima țară care a implementat un program de vaccinare complet finanțat din 2007 pentru fetițe, iar în 2013 au inclus și băieții. Acest fapt a dus la reducerea substanțială bolilor produse de HPV, prin obținerea efectului de imunitate colectivă. Datorită ratelor înalte de vaccinare, Australia este prima țară din lume care a prognozat eliminarea cancerului de col uterin cauzat de infecția HPV în următorii 20 de ani.

Pe doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatru, o puteți găsi în cadrul centrelor RMN Diagnostica Brașov și Cristian, aceasta acordând consultanță, consultații de specialitate plus efectuarea de teste rapide în cabinet, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și recomandarea unui tratament adecvat.

Consultații în contract CAS, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Pentru grupa de vârstă 0-1 an consultația se decontează și fără bilet de trimitere.

Informații și programări:

BRAȘOV – Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
CRISTIAN – Strada Piața Libertății nr. 20
Telefon 0368990
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro